Afleverproblemen met samengestelde sms-berichten

Samengestelde sms-berichten zijn berichten die worden verzonden in twee of meer delen. Ook wel bekend als concatenated SMS. Vaak gaat het versturen van een uit meerdere delen samengestelde sms goed. Naar mate meer samengestelde berichten worden verstuurd, merkt u dat het ook wel eens anders afloopt. Naar aanleiding hiervan is uitgezocht waarom het versturen van een bericht in meerdere delen soms fout gaat.

Dit levert een vervelende conclusie op. Wij kunnen dat niet veranderen en zien dat ook niet gebeuren bij de verschillende netwerkaanbieders.

Het komt voor dat een tweede deel van een bericht niet direct wordt afgeleverd omdat de handset van de geadresseerde aansluiting nog bezig is met het verwerken van het eerste deel van het bericht. Dat dit daadwerkelijk een oorzaak is blijkt uit de vermelding in de logfiles ‘subscriber busy for MT-SMS’. Daarna wordt opnieuw geprobeerd het bericht af te leveren. Dit is een standaard proces in het sms-deel van het gsm-netwerk. Deze ‘retry’ kan dezelfde fout opleveren.

Aan de kant van TGG online is geprobeerd dit probleem op de lossen door bericht delen met tussenpozen van een aantal seconden te versturen. Voor deze oplossing zouden we geen applaus krijgen, de kans op congestie wordt dan alleen maar groter.

Daarnaast kan de handset dit probleem verzaken (vol geheugen, niet de juiste software versie of update).

Bron: TGG

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.