BTG publiceert rapport over CPNP en BaK

BTG publiceert vandaag haar eerste publicatie van 2011, Bill and Keep, het einde van wholesaleverrekening tussen telecomoperators? Het rapport gaat over CPNP (Calling Party Network Pays) en BaK (Bill and Keep), onderwerpen die u in populaire tijdschriften niet tegen komt, maar voor u zeker van belang zijn.

Waarom dit voor u van belang is, wordt in deze publicatie duidelijk gemaakt. Techniek en/of functionaliteit spelen in deze publicatie geen belangrijke rol, deze keer gaat het in feite over geld.

CPNP is de methodiek die aanbieders in Europa hanteren voor onderlinge verrekeningen voor het afleveren van verkeer. Naar ons oordeel verdwijnt CPNP met de opkomst van de nieuwe generatie netwerken. Laat nog geruime tijd op zich wachten dus.

In andere delen van de wereld maken aanbieders gebruik van BaK, er wordt onderling niet verrekend. U kunt met BaK tarieven zelf afspreken met aanbieders en wordt niet meer geconfronteerd met tarieven die worden beïnvloed door afspraken tussen aanbieders. Het vast-mobiel tarief is hiervan een goed voorbeeld. Eindelijk concurrentie zonder onderlinge afhankelijkheden waarbij u geen partij bent.

Dat BaK realiteit wordt is wel zeker. Ook Europese toezichthouders hebben daar belang bij, voor toezichthouders betekent dit een ‘relevante markt’, minder.

Tussen vandaag en enig moment in de komende jaren worden de terminating (=aflever)tarieven afgebouwd tot het punt waarop aflevertarieven 0 zijn. Dat neemt tijd, maar is al in uitvoering. In de publicatie vindt u een grafiek waarin de afbouw van deze tarieven in de komende 2 jaren is weergegeven.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.