BEREC publiceert rapport over alternatieve spraak- data- en sms-retailtarieven

Eind maart 2010 heeft BTG de 2009-uitgave van dit jaarlijks terugkerende BEREC-onderzoek onder de aandacht gebracht. Het resultaat van deze onderzoeken wordt gebruikt door de Europese Commissie om te rapporteren over het functioneren van de EU-roaming-maatregelen.

Dat rapporteren zal nog tegenvallen. Gaandeweg is een oerwoud van alternatieve EU roaming tariefplannen ontstaan. Nederland neemt hierin een toppositie in. Drie aanbieders rapporteren gezamenlijk 55 alternatieve EU-roaming-tariefplannen, waarvan 12 tariefplannen betrekking hebben op bundeltjes spraak, data en sms, andere weer op data-roaming en/of sms. In 2009 kenden Nederlandse aanbieders 26 alternatieve EU-roaming-tariefplannen.

Binnen de tariefplannen bestaat weer onderscheid naar post- en prepaid, billing units (minuten, seconden of combinaties daarvan), spraak, data en sms.

Welke van de alternatieve EU-roaming-tariefplannen goedkoper, gelijk aan of duurder zijn dan de maximum roaming-tarieven wordt in deze rapportage niet duidelijk. Sommige plannen blijken duurder te zijn, andere zijn gelijk aan het EU-maximum en weer andere komen onder dat niveau uit zonder expliciet te worden.

Voor sms heeft BEREC nagegaan hoeveel tariefplannen goedkoper, duurder of gelijk aan de maximumtarieven zijn. Van de 65 gerapporteerde sms-tariefplannen blijken er 25 duurder te zijn dan het maximumtarief, terwijl 25 plannen gelijk zijn aan het maximumtarief en 15 plannen uitkomen onder het toegestane maximum.

Bron: BEREC

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.