Fusie van NMa en OPTA, geen nieuws, wel repeterend onderwerp

Op 7 juli 2001 meldden we dat het kabinet binnen 4 jaar OPTA en NMa zou laten samengaan. De slagvaardigheid is diep geworteld, vandaag maakt het ministerie van EL&I bekend dat de samenvoeging in 2013 moet zijn voltooid. De minister laat weten dat het toezicht nog slagvaardiger en efficiënter kan. Daarvan profiteert onder andere de belastingbetaler aldus de minister. Dit laatste is iets om in de gaten te houden, juist vanwege de uiteenlopende wijze van financiering van het toezicht.

Het ministerie van EL&I publiceert in dit verband het volgende bericht:

Meer slagkracht en minder overlap door fusie toezicht

De Consumentenautoriteit, de Onafhankelijke Post en Telecom Autoriteit (OPTA) en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) worden samengevoegd tot één nieuwe toezichthouder. Dat heeft het kabinet vandaag op voorstel van minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen besloten.

Kleinere en slagvaardige overheid
De samenvoeging past bij een kleinere en slagvaardige overheid. Er komt een eind aan de overlap van taken en de kennis over markttoezicht wordt beter gedeeld. Bovendien kan de nieuwe organisatie beter inspelen op de internationalisering en technologische ontwikkeling van de markt.

“Het toezicht krijgt meer slagkracht en wordt efficiënter,” verklaarde minister Verhagen. “Daarvan profiteren niet alleen bedrijven en consumenten, maar ook de belastingbetaler.”

Taken blijven gewaarborgd
De NMa treedt op tegen kartelvorming en economisch machtsmisbruik, en houdt toezicht op fusies, en op de energie- en vervoerssector. De OPTA is belast met het toezicht op de telecom- en postsector. De Consumentenautoriteit zorgt dat bedrijven geen inbreuk maken op de rechten van consumenten. Deze taken blijven ook in de nieuwe organisatie gewaarborgd.

Het kabinet gaat een stuurgroep instellen die onder leiding van een onafhankelijke voorzitter de nieuwe toezichthouder vorm gaat geven. De samenvoeging moet in 2013 zijn voltooid.

De komende tijd beziet het kabinet of ook taken van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) worden ondergebracht bij de nieuwe organisatie. De NZa houdt onder meer toezicht op de zorgmarkt.

Bron: ministerie EL&I

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.