Vragen over Deep Packet Inspection (DPI)

Naar aanleiding van berichtgeving over KPN en DPI heeft de vereniging van enkele leden vragen ontvangen. Vandaag wordt DPI in verband gebracht met KPN maar er zijn meer netwerkaanbieders die DPI of varianten toepassen. Neem aanbieders die knijpen op bandbreedte voor specifieke toepassingen of VoIP blokkeren.

Het doet een beetje denken aan de recente politieke discussie over ‘cookies’. Deze kunnen op twee manieren worden gebruikt: goed, of fout wanneer onaangekondigd gebruikt voor datacollectie. DPI is veel informatiever. Maar om het nu gelijk te relateren aan het inhoudelijk kennisnemen van netwerkverkeer lijkt ons wat prematuur. Het is aannemelijker dat gekeken wordt naar de aard van de toepassingen, bijvoorbeeld video, VoIP, etc. Geen onderwerp dat vandaag opeens actueel zou zijn, dit wordt al langer gedaan met DPI of iedere variant daarop.

In de kern gaat het om een centenkwestie, iets dat speelt bij alle aanbieders van netwerken. Er zit een weeffout in de tariefstructuur van mobiele datadiensten, meest waarschijnlijk veroorzaakt door verkeerde inschatting van de huidige mobiele datavolumes. Dat wordt gerepareerd, niet alleen door KPN en niet alleen in Nederland. Verstuurt u alleen e-mail dan veranderd er waarschijnlijk niets, bent u (mobiel) video verslaafd dan krijgt u de rekening gepresenteerd.

Bron: BTG

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.