Vandaag publiceert het Ministerie van EL&I de ‘Digitale Agenda.nl’. Uit de Digitale Agenda komt een aantal acties naar voren:
1. Meer ruimte voor ondernemers om slimmer te werken
Praktische vertaald gaat het dan over: lagere regeldruk voor het bedrijfsleven, recht op elektronisch zaken doen, standaardisatie, een tweejarig programma cloud computing (een tweejarig programma waarin wordt gekeken naar mogelijkheden en randvoorwaarden), open data (informatie is beschikbaar en u kunt het vinden), vergroten speelruimte op Europese digitale markt (creatieve ondernemers en grensoverschrijdend elektronisch zaken doen), Europese ketendigitaliseringsprojecten voor het mkb, voorstudie naar verbetering energie efficiëntie, slimmer werken met ICT in topsectoren.
2.Snelle en open infrastructuur
Snelle toegang tot het internet en een vrij en open internet.
3. Digitale veiligheid en vertrouwen
Dat begint bij schone computers, om misverstand te voorkomen; dit onderdeel heeft betrekking op botnets e.d.
Netwerken die beschikbaar zijn, aanbieders worden verplicht storingen te melden waarschijnlijk voor het geval een storing u ontgaat.
Overleg over verhoging beveiligingsniveau ict-systemen. E-privacy wordt vertaald naar de invoering van een meldplicht voor het verlies van persoonsgegevens door telecomaanbieders. Dit onderdeel sluit af met consumenten die veilig online zaken kunnen doen.
4. Kennis die werkt
Er wordt een programma ‘Digitale Vaardigheden Beroepsbevolking’ gestart. Daarnaast heeft dit punt betrekking op hoger rendement van het ICT onderzoek. Hiervoor wordt een investering aangekondigd in vernieuwing van de ICT-onderzoeksinfrastructuur.
Digital Gateway to Europe
De overheid probeert meer ICT gerelateerde investeringen en hoofdkantoren naar Nederland te halen.
Tot zover de Digitale Agenda.nl en het ICT beleid voor de komende jaren. Lijkt ons niet helemaal een garantie voor economische groei, maar we sluiten het niet uit.
U kunt de Digitale AgendaNL, mei 2011, downloaden via ‘publicaties’, ‘algemene documenten’.
Deze publicatie kunt u ook hier downloaden.
Uit: Bulletin nr. 545, mei 2011
Publicatiedatum: 17-5-2011