ENISA publiceert Resilience of the Internet Interconnection Ecosystem

ENISA heeft de betrouwbaarheid van internet-interconnecties onderzocht. Dat resulteert in een lijvig boekwerk (238 pagina’s).

In de publicatie moet het Border Gateway Protocol (BGP) het ontgelden. BGP wordt toegepast om het uitwisselen van verkeer tussen netwerken mogelijk te maken. ENISA onderbouwt waarom BGP een zwak punt is in de interconnectie.

Verder gaat ENISA in op de complexiteit van het internet interconnectie systeem. De auteurs stellen vast dat veel informatie over de feitelijke interconnecties ontbreekt, (reserve) netwerkcapaciteit lijkt te ontbreken, technische problemen met geïnstalleerde apparatuur ziet ENISA niet als pluspunt, de Service Level Agreements die voor internetverkeer worden afgesloten zijn naar het oordeel van ENISA rijp voor de prullenbak. Die mening delen wij, zoals wel meer voorkomt in de branche wordt het interconnectie-deel niet door SLA’s afgedekt. Uiteindelijk resteert er van de SLA niet meer dan een afspraak over ‘best effort’.

Bron: ENISA

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.