OPTA publiceert reguleringsvisie 2012 – 2014

Periodiek publiceert OPTA haar reguleringsvisie voor de komende periode. Vandaag is dat opnieuw aan de orde. In de reguleringsvisie geeft OPTA een beeld van wat de komende periode aan maatregelen nodig is om investeringen en concurrentie te stimuleren.

De reguleringsvisie is in belangrijke mate opgehangen aan KPN. OPTA oordeelt dat KPN op de markten voor vaste telefonie, internettoegang en zakelijke netwerkdiensten, nog altijd in een machtspositie verkeert. Niettemin krijgt KPN op de consumentenmarkt voor telefonie en internettoegang meer ruimte. De basis voor dit laatste vindt OPTA in de toenemende marktwerking. De toegangsregulering (van toepassing op het koper netwerk) blijft, ook voor de consumentenmarkt, van toepassing. De reden hiervan is dat voor concurrerende aanbieders toegang tot dit KPN netwerk noodzakelijk is. Daarmee is het puntje ‘investeringen’, gelijk afgedaan.

Op de consumentenmarkt hoeft KPN aan concurrerende aanbieders niet langer een gereguleerd toegangstarief in rekening te brengen.

Volgens OPTA blijft op de zakelijke markt ingrijpende regulering noodzakelijk. OPTA is van mening dat KPN’s positie op de zakelijke markt, ondanks de verzwaarde regulering in de lopende reguleringsperiode, sterk is gebleven. Als voornaamste oorzaak hiervan ziet OPTA het gebrek aan infrastructuur bij concurrerende aanbieders, waardoor een aanzienlijke afhankelijkheid bestaat van het wholesale aanbod van KPN.

Bron: OPTA

Publicatiedatum: 23-6-2011

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.