BEREC en RSPG (Radio Spectrum Policy Group) hebben een rapport samengesteld over het delen van infrastructuur en frequentieruimte in mobiele/draadloze netwerken. Het door de EC voorgestelde delen van netwerken met aanbieders van mobiele diensten uit andere EU lidstaten kan daaraan, gezien de publicatiedatum van deze rapportage, niet vreemd zijn.
Het delen van mobiele netwerken is niet nieuw en komt in verschillende soorten langs. Passief infrastructuur delen (b.v. masten, energie), actief infrastructuur delen (b.v. netwerkapparatuur, basisstations, radionetwerk-controllers), spectrum delen of een combinatie hiervan. Eerder is al eens uitgerekend wat dat aanbieders oplevert. Volledig een netwerk delen tussen twee partijen zou een theoretische besparing met zich meebrengen van 40% op de netwerkkosten van een aanbieder.
Voor BEREC/RSPG is het van belang om te weten welke invloed dit netwerk delen kan hebben op de mate van concurrentie. Duidelijk is dat het dan met infrastructuurconcurrentie is gedaan. Om aan de goede kant van de streep te zitten concludeert BEREC/RSPG dat het met de mate van concurrentie twee kanten kan opgaan. In Nederland kennen wij bijvoorbeeld een (deels) gedeelde constructie voor het delen van onderdelen van een UMTS-netwerk. In de mobiele licentie van de betrokken aanbieders worden daaraan beperkingen gesteld.
BEREC/RSPG hebben een veilige oplossing bedacht voor mogelijke beperking van concurrentie, de lokale toezichthouders moeten de vraag van het delen maar per situatie beoordelen.
Bron: BEREC
Publicatiedatum: 8-7-2011