Consumentenbond en delaagsterekening.nl lanceren slechtedekking.nl

Recent is door de Consumentenbond in samenwerking met delaagsterekening.nl een website in gebruik genomen waarvan de bedoeling is dat beide partijen samen met mobiele bellers in kaart brengen wat de kwaliteit is van het netwerk voor mobiele telefonie en mobiel internet. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een Android-app die metingen van de kwaliteit van de dekking doorstuurt naar slechtedekking.nl. Dat resulteert dan in punten op een kaart waaruit moet blijken wat de kwaliteit van de dekking is.

Doel is met de opgebouwde kaart met meetresultaten druk uit te oefenen op de aanbieders en zo de kwaliteit te verbeteren. Theoretisch een aardige gedachte, waaraan overigens nogal wat haken en ogen zitten. Als de weersomstandigheden al van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van een verbinding, dan heb je met de nodige variabelen te maken. Fabricaat en type toestel laten we maar buiten beschouwing.

Voor het postcodegebied waar ik woon en nooit dekkingsproblemen heb ervaren, slechtedekking.nl geraadpleegd. Volgens de kaart blijkt het een gelukstreffer te zijn dat ik positieve ervaringen heb met de dekking. Met de directe omgeving van mijn postcodegebied is het slecht gesteld. Het universiteitsterrein in Utrecht, waar tevens enkele ziekenhuizen en de Hogeschool zijn gevestigd, is een plek om te mijden als je online wilt zijn. Had ik dat maar eerder geweten, nooit iets van gemerkt. De aanbieder die op dit terrein het best is vertegenwoordigd, blijkt hier, volgens de kaart, de slechtste dekking te hebben.

Als er in mijn postcodegebied al dekkingsproblemen zijn, dan ligt dat niet aan de hoeveelheid masten. In en om het gebied staan 5 masten voor GSM en 5 voor UMTS.

Bron: Consumentenbond, BTG
Publicatiedatum: 12-7-2011

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.