Nummerplan gewijzigd ten behoeve van M2M

In vervolg op onze berichtgeving in augustus 2010 publiceerde het ministerie van EL&I eerder deze week de voorgestelde wijziging van het nummerplan met een aparte nummerreeks voor M2M diensten, 0970.

Naar het oordeel van BTG is dit de minst geslaagde nummerplanwijziging tot nu toe. Het ministerie heeft niet de gelegenheid benut om de 0970-nummers toe te kennen aan de daadwerkelijke gebruiker. Dat betekent dat de M2M-gebruiker voor 0970-nummers afhankelijk is van een aanbieder. Bovendien zorgt deze wijziging voor bestaande M2M-gebruikers, die gebruik maken van geografische nummers voor M2M toepassingen, voor onnodige overlast. Dit kan nog vervelender uitpakken wanneer thans voor M2M ook 06-nummers worden toegepast, want volgens de huidige tekst van de wijziging wordt M2M niet begrepen onder ‘datadiensten’ op mobiele netwerken.

Het ministerie hanteert de volgende tijdlijn voor de introductie van 0970:

 • per 1 oktober a.s. is de wijziging van toepassing,
 • per 1 april 2012 moet een nummer uit de 0970 reeks voor een geautomatiseerde toepassing worden gebruikt,
 • wanneer een ander nummer dan een nummer uit de reeksen 0970, 067, 0800, 084, 087, 090 of 1 voor april 2012 in gebruik is genomen voor een geautomatiseerde toepassing, is het verboden dit nummer na de beëindiging van de overeenkomst voor de desbetreffende dienst opnieuw te gebruiken voor het verzorgen van een geautomatiseerde toepassing (!). Omnummeren dus, ook zijn er nu duizenden slimme meters waarin een sim met een 06-nummer zit.

Bij verschillende gelegenheden heeft BTG het ministerie geïnformeerd over haar bezwaren tegen deze wijziging. De vereniging maakt echter geen gebruik van de laatste kans , een consultatieronde die nu wordt gehouden.

Publicatiedatum: 3-8-2011

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.