Overheid start met aanbesteding 14+netnummerdiensten

De overheid is gestart met het aanbesteden van 14+netnummer diensten (niet te verwarren met 144, red een dier, 0114, gemeente Hulst of 114, geharmoniseerd Europees nummer) voor gemeenten. Over de 14-nummerserie hebben wij u meest recent geïnformeerd op 24 april 2006.

De gedachte achter 14+netnummers is dat inwoners van gemeenten met een eenvoudig telefoonnummer de gemeente telefonisch kunnen bereiken. In het Nummerplan is 14+netnummer bestemd voor gebruik door contactcentra van gemeenten.

Gemeenten die een netnummer delen met andere gemeenten, geen uitzondering in Nederland, gaan ook gedeeld gebruik maken van 14+netnummer. Wilt u straks bijvoorbeeld IJsselstein bellen, dan kiest u voor Utrecht, 14+030, wat de eenvoud zeker ten goede komt. Dit is ook van toepassing op de gemeenten Zeist, Nieuwegein, Houten, etc.

Er zijn 141 nummers 14+netnummer beschikbaar, deze worden gedeeld door ruim 400 gemeenten. Tenminste één IVR-aanbieder gaat plezier beleven aan dit concept, gesprekken naar 14+030 en andere gedeelde 14+netnummers moeten immers worden doorgerouteerd.

De aankiesbaarheid van 14+netnummer is nog niet optimaal, los van menselijke eigenaardigheden zoals een ‘0’ voor 14+netnummer of een doorkiesnummer erachter.

Vanuit het buitenland werkt 14+netnummer nog niet, daarnaast hebben niet alle aanbieders van telefoniediensten 14+netnummer aankiesbaar. Net als bij eerdere nummerintroducties gaat u merken dat in bedrijfstelefooncentrales de routeringstabel niet is aangepast. De huidige nummers van gemeenten blijven daarom voor onbepaalde tijd beschikbaar.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.