Telecomwereld opgeschrikt door fraudevermoedens bij Yes Telecom

KPN is een intern onderzoek gestart bij Yes Telecom, een 100 procent dochter van het concern. Afgelopen tijd is op basis van verschillende signalen een sterke verdenking van fraude ontstaan bij het Leidse bedrijf, dat sinds de oprichting flink aan de weg heeft getimmerd. Inmiddels is een deel van de directie en het management van Yes Telecom gehoord en vervolgens per direct en hangende het onderzoek op non-actief gesteld. Hun taken worden nu waargenomen door een interim-directie onder leiding van Gerd Koops, algemeen directeur a.i., die helaas niet voor commentaar beschikbaar was. KPN verwacht dat het onderzoek enkele weken in beslag zal nemen. Ook de medewerkers van Yes Telecom zijn op de hoogte gesteld.

Uit het vooronderzoek blijkt vooralsnog dat de fraude zich niet toespitst op de zogenoemde business partners of klanten van Yes Telecom. De verdenking van fraude heeft alleen betrekking op de activiteiten van Yes Telecom en zal naar huidig inzicht niet, of niet materieel van invloed zijn op de financiële resultaten van het beursgenoteerde KPN. Was dit namelijk wel het geval geweest, dan had het telecomconcern dit, vanwege de koersgevoeligheid van die informatie, terstond aan de aandeelhouders en andere stakeholders moeten melden.

Onduidelijk blijft wat er zich precies heeft afgespeeld in de kapitale villa aan de Leidse Boerhaavelaan. Op welke signalen baseert KPN het onderzoek? Is er wellicht sprake van een klokkenluider? Is er iets misgegaan met de due diligence rondom de overname van Yes Telecom door KPN in 2010, alweer bijna twee jaar geleden? Hoe sterk is de verdenking van fraude eigenlijk? Om welke bedragen gaat het exact? Het blijft speculeren, omdat de woordvoerder van KPN geen commentaar wil geven zolang het onderzoek nog loopt. Yes Telecom betreurt in ieder geval de gang van zaken en benadrukt dat het onderzoek geen gevolgen heeft voor de zelfstandige dienstverlening van Yes Telecom aan zijn klanten.

Overname

Yes Telecom werd in 2006 opgericht en is op 9 juli 2010 door KPN overgenomen. Yes Telecom levert als zogeheten mobile virtual network operator (MVNO) zakelijke mobiele telecommunicatiediensten aan het mkb in Nederland. Hiertoe maakt het bedrijf gebruik van het mobiele netwerk van KPN. De verwevenheid tussen beide partijen is dus altijd zeer groot geweest. Met andere woorden, beide partijen zouden hebben moeten weten wat ze aan elkaar hadden. In dat opzicht klinkt het aangekondigde onderzoek als de bekende donderslag bij een heldere hemel.

Met de acquisitie van Yes Telecom versterkte KPN volgens eigen zeggen zijn positie in de mkb-markt in Nederland, alsmede de relatie met resellers van telecomdiensten. Yes Telecom bleef na de overname binnen het merkenportfolio van KPN onder eigen naam opereren. Financiële details van de overnametransactie zijn in 2010 niet bekendgemaakt. Met een team van ongeveer 45 medewerkers levert Yes Telecom mobiele spraak- en dataoplossingen aan de zakelijke markt. De onderneming bedient circa driehonderd zogeheten business partners die als tussenpersoon fungeren voor zakelijke eindgebruikers. Yes Telecom is volgens eigen zeggen dé mobiele provider voor de zakelijke markt.

Radiocampagne

Saillant detail in dit verband is dat Yes Telecom nota bene gisteren een nieuwe radiocampagne heeft gelanceerd. De komende weken zal het bedrijf dagelijks ‘on air’ zijn bij BNR Nieuwsradio. Waar voorheen vooral de focus lag op de telecom en IT-vakhandel is Yes Telecom vorig jaar begonnen met zogenoemde above the line communicatie bij BNR. Bij dergelijke themacommunicatie gaat het om het overbrengen van de waarden van een merk aan de doelgroep c.q. de gebruikers. 'We hopen wederom op een succesvolle impuls voor onze business partners, zodat zij veel profijt hebben in de verkoop van onze voice- en data-oplossingen', zo liet de managing director bij Yes Telecom enthousiast weten. Belangrijkste doel van de campagne was volgens eigen zeggen om bij de zakelijke gebruikers de naamsbekendheid verder op te bouwen en de relatie te versterken.

Die radiocampagne lijkt met de kennis van nu weggegooid geld. Yes Telecom staat sinds gisteren weliswaar in één keer op de kaart, maar de schade aan het merk zal, ongeacht de uitkomst van het fraudeonderzoek door KPN, nauwelijks te repareren zijn...

BTG, de Nederlandse Vereniging voor BedrijfsTelecommunicatie Grootgebruikers, kan op dit moment moeilijk inschatten in hoeverre BTG-leden zaken deden of doen met Yes Telecom, dat zoals gezegd, voornamelijk het mkb als doelgroep in het vizier had. Reacties zijn welkom. Richard den Uijl, de kersverse directeur van BTG, betreurt in ieder geval dat door het fraudeonderzoek van KPN de telecomsector wederom in een kwaad daglicht komt te staan. Sinds 1986 behartigt BTG de zakelijke belangen van alle bedrijven of instellingen in Nederland die op grote schaal gebruikmaken van bedrijfscommunicatie.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.