EU verlaagt mobiele belkosten buitenland

De Europese Unie pakt de mobiele belkosten en internettarieven bij verblijf in een ander EU-land verder aan. Op 1 juli aanstaande worden de roamingprijzen verlaagd. De twee jaar daarna dalen de tarieven verder. Dat zijn de Europese Commissie, het Europees Parlement en de 27 EU-lidstaten in principe overeengekomen.

Vanaf 1 juli mag een telefoongesprek maximaal 29 eurocent per minuut kosten, de ontvangst van een gesprek 8 eurocent per minuut en een sms 9 eurocent. Voor een megabyte (MB) aan data komt er een maximum van 70 cent.

Het parlement gaat naar verwachting in mei akkoord, de lidstaten stemmen in juni officieel in, zodat de regeling aan het begin van de zomer van kracht wordt. ‘Geweldig nieuws’, zo meldde Europees Commissaris Neelie Kroes, verantwoordelijk voor de Digitale Agenda, triomfantelijk. Gemakshalve ging zij even voorbij aan het feit dat het oorspronkelijke voorstel voor de roaming van mobiele data in eerste instantie uit ging van 50 eurocent per MB in plaats van thans 70 eurocent.

Maximumtarieven

De EU wil dat uiteindelijk op 1 juli 2014 een consument in een ander EU-land hoogstens 19 cent per minuut betaalt om te telefoneren, 5 cent om een belletje te ontvangen, een sms'je 6 cent kost en een MB maximaal 20 cent. Deze maximumtarieven, bedoeld als bescherming voor de consument, gelden tot 30 juni 2017. In Brussel hoopt men dat in de tussentijd de concurrentie zo zal toenemen, dat de prijzen daarna laag zullen blijven. Consumenten krijgen verder vanaf 1 juli 2014 de mogelijkheid om in een ander EU-land een contract te sluiten met behoud van het telefoonnummer. Een Nederlander bijvoorbeeld die vaak in Duitsland is, kan daar een abonnement afsluiten voor zijn Nederlandse 06-nummer. Voor reizen buiten de EU krijgt een klant vanaf 1 juli dit jaar voortaan een waarschuwing als de kosten voor het gebruik van het mobieltje, smartphone of pc de 50 euro naderen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.