Huawei loopt megacontract mis vanwege veiligheidsissues

De Australische overheid heeft het Chinese Huawei op voorhand uitgesloten van een grootschalige tender die is uitgeschreven in het kader van het aanleggen van een nationaal breedbandnetwerk in Australië. Huawei mag niet participeren in het zogenoemde ambitieuze NBN-project vanwege veiligheidsissues. Dit meldde de Australian Financial Review (AFR) onlangs.

In het krantenbericht wordt gerefereerd aan de cyber attacks die vanuit China zouden plaatsvinden. Ook de relaties die het Chinese telecomconcern zou onderhouden met de Chinese overheid en het leger, zouden bij deze negatieve beslissing een rol hebben gespeeld. Door de uitsluiting loopt Huawei een aanzienlijk bedrag aan inkomsten mis, omdat met het leveren van telecomapparatuur en diensten in het kader van NBN enkele tientallen miljarden Australische dollars zijn gemoeid.

Voor BTG-leden roept dit bericht uit Down Under in eerste instantie misschien het gevoel op van een van ver-van-mijn bed-show, maar niet uit te sluiten valt dat als Huawei ook in Nederland doormarcheert en steeds vastere voet aan de grond krijgt, ook in ons land vroeg of laat soortgelijke discussies de kop op kunnen steken.

Reserves

Ondertussen heeft de Australische minister-president Julia Gillard heel wat uit leggen aan de oppositie die de beslissing van de federale overheid vooral bestempelt als ‘ondoordacht, onhandig, en onprofessioneel’. Huawei op zijn beurt probeert hemel en aarde te bewegen om de ban op te heffen middels stille diplomatie, het dreigen met sancties en het oppoetsen van het geschonden imago door onder andere een Australisch rugbyteam te sponsoren. Het al dan niet sponsoren van sportclubs wordt volgens de Australische krant tegelijkertijd ook als pressiemiddel door de Chinezen ingezet om de Australische overheid tot andere gedachten te brengen. Het huidige conflict zet de in het algemeen goede handelsrelaties die China en Australië met elkaar onderhouden volgens de AFR echter wel degelijk onder druk. China geldt als de belangrijkste handelspartner van Australië.

Barrières

Overigens loopt Huawei ook in andere werelddelen tegen barrières op als het gaat om het meedingen in openbare aanbestedingsprocedures. Overheden in Amerika en India zouden eveneens grote reserves hebben als het gaat om het inschakelen van de Chinese telecomreus. Men zou in die specifieke landen vooral bevreesd zijn voor netwerkonderbrekingen en spionage. Tegelijkertijd wordt de gunstige prijs-kwaliteitsverhouding van Huawei’s aanbiedingen juist alom geprezen. Een woordvoerder van Huawei ontkent overigens in de AFR dat zijn bedrijf in staat is gevoelige informatie, die over nationale breedbandnetwerken loopt, te onderscheppen. Namens zijn bedrijf biedt hij de Australische overheid aan om gezamenlijk aan cyber security te werken met als doel om de nationale breedbandnetwerken veiliger te maken.

Kritieke infrastructuur

Het nationale breedbandnetwerk wordt door de Australische overheid gezien als een strategische investering in een kritieke infrastructuur die maximaal moeten worden beschermd. Hetzelfde geldt voor de integriteit van de informatie die over het netwerk zal worden getransporteerd. Volgens de AFR twijfelt de Australische overheid of Huawei op deze cruciale punten wel waterdichte garanties kan verschaffen. Die twijfel bestaat blijkbaar niet bij andere overheden. In acht andere landen, waaronder Engeland en Nieuw-Zeeland, sleepte Huawei grote, vergelijkbaare opdrachten binnen. Tevens was Huawei betrokken bij het repareren en opwaarderen van het netwerk van Vodafone in Australië, een opdracht waarmee 1 miljard Australische dollars was gemoeid. Bovendien werd een sleutelcontract gesloten met de Australische provider Optus. Het bekende Australische merk Telstra daarentegen, doet weer minder zaken met Huawei.

Transparantie

Huawei is een Chinese, privaat gefinancierde onderneming die in 1987 is opgericht door Ren Zhengfei, die ooit nog lid was van People’s Liberation Army. Voor zover bekend geeft Zhengfei zelden interviews aan de media. Huawei richt zich op telecomoperators, bedrijven en consumenten. Omdat Huawei niet beursgenoteerd is, worden slechts unaudited financiële resultaten bekendgemaakt. Dit betekent dat de financiële cijfers niet zijn gebaseerd op de strenge Generally Accepted Auditing Standards (GAAS), de set van internationaal algemeen geaccepteerde auditingstandaarden. Het hoofkantoor van Huawei dat in totaal meer dan 140.000 medewerkers telt, bevindt zich in Shenzhen. Huawei Enterprise biedt oplossingen en diensten op het gebied van netwerkinfrastructuur, unified communications en collaboration, cloudcomputing en datacenterbeheer.

Alternatief

In september 2011 lanceerde Huawei officieel Huawei’s Europese enterprise businessunit. Huawei Enterprise claimt het alternatief te zijn voor Europese bedrijven die op zoek zijn naar open en agile IT-oplossingen om hun concurrentiepositie te versterken. Het Europese hoofdkantoor van Huawei Enterprise bevindt zich in Amsterdam. In Nederland doet Huawei al jarenlang intensief zaken met onder meer KPN. Zo zette Huawei zijn Optical Transport Network (OTN)-technologieën eind 2008 in om samen met KPN International de eerste fase van de opwaardering van het Europese glasvezelnetwerk naar 40 Gbit/s te realiseren. Medio 2010 sloten Huawei en KPN een driejarig jarig contract voor de levering van zogenoemde point-to-point dataverbindingen aan KPN’s zakelijke klanten. Maar Huawei doet ook met andere ICT-partijen zaken. Zo won Huawei eind vorig jaar een aanbesteding die door Provincie Overijssel was uitgeschreven voor de vervanging van de actieve netwerkcomponenten en de zogenoemde DeMilitarized Zone (DMZ)-omgeving van de provincie.

Financiële resultaten

In 2011 bedroeg de omzet van Huawei 32,4 miljard Amerikaanse dollar, dat is een stijging van ruim 11 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Op 31 december 2011 had Huawei volgens eigen zeggen meer dan 140.000 medewerkers wereldwijd, waarvan meer dan 62.000 werkzaam in R&D oftewel 44 procent. 72 procent van de Huawei-medewerkers in het buitenland is van lokale afkomst. Huawei heeft 14 regionale hoofdkantoren, 23 R&D centers, meer dan 32 innovatiecentra en 45 trainingscentra wereldwijd.

Huawei in Nederland

Voor zover bekend zijn er in Nederland (nog) geen openbare discussies gevoerd over de vraag of het zakendoen met Chinese partijen, zoals bijvoorbeeld Huawei, mogelijkerwijs veiligheidsissues zouden kunnen opleveren. Huawei investeert volgens eigen zeggen de komende vijf jaar fors in Europa.

BTG-leden zullen primair geïnteresseerd zijn in de vaak gunstige prijs-kwaliteitsverhouding die hen wordt geboden als zij in zee gaan met Chinese ondernemingen, zoals bijvoorbeeld Huawei. Toch kan het nooit kwaad om op basis van een risisco-inventarisatie eens na te gaan waar in het aanbestedingstraject eventueel netelige veiligheidsissues kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan privacygevoelige informatie. In de praktijk is gebleken dat Huawei heel ver gaat in het streven om nieuwe orders binnen te slepen. Zo is het concern best bereid potentiële klanten garanties en zelfs broncodes ter beschikking te stellen.

 

 

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.