Vodafone stapt in hosted telefonie met overname TeleSpectrum

Vodafone Nederland kondigt de overname van TeleSpectrum aan. Door de overname beschikt Vodafone volgens eigen zeggen over de kennis en kunde van de pionier op het gebied van hosted telefonie in Nederland, waardoor het versneld deze clouddienst kan bieden aan zakelijke klanten. De telecomaanbieder speelt hiermee in op de toenemende behoefte van met name het mkb om de telefooncentrale en het onderhoud ervan uit te besteden. Vodafone heeft als ambitie over drie jaar de grootste te zijn in de markt voor hosted telefonie, die volgens marktonderzoeker Ovum tegen die tijd is verdubbeld tot 200 miljoen euro.

Alle 65 medewerkers van TeleSpectrum treden per direct in dienst bij Vodafone. Hosted telefoniediensten voor de zakelijke markt zijn nog deze maand bij Vodafone beschikbaar.

Virtueel

Bij hosted telefonie maken organisaties via een beveiligde verbinding gebruik van een virtuele telefooncentrale in het netwerk van de provider. De economische situatie is een belangrijke aanjager van dit soort private clouddiensten. Vooral mkb-ondernemingen betalen liever een vast en voorspelbaar bedrag per maand voor een virtuele telefooncentrale dan zelf in een fysiek exemplaar en het onderhoud ervan te moeten investeren. Daarnaast is bij veel ondernemingen de telecominfrastructuur organisch gegroeid, met als gevolg een wirwar aan leveranciers en contracten. Met hosted telefonie hebben ze te maken met slechts één partij voor het beheer van hun vaste en mobiele telefonie. De markt voor hosted telefonie bedraagt nu 100 miljoen euro, maar zal naar verwachting de komende drie jaar verdubbelen. TeleSpectrum is een van de drie grootste spelers in die markt.

‘Deze overname is een logische stap in onze strategie van mobiele aanbieder naar een aanbieder van geïntegreerde telecommunicatie’, zegt Philip Lacor, directeur zakelijke markt bij Vodafone Nederland. ‘We zien een sterk groeiende vraag in de markt naar hosted telefonie, waarop we met deze overname direct kunnen inspringen.

'Ik ben trots dat ik mijn medewerkers heb kunnen vertellen dat we dankzij onze jarenlange ervaring nu onder de vlag van Vodafone verder gaan, zegt Patrick van der Spek, oprichter en directeur van TeleSpectrum. ‘Tijdens onze eerste gesprekken over een samenwerking in hosted telefonie zagen beide partijen direct de enorme groeimogelijkheden. Ik kijk ernaar uit om als commercieel eindverantwoordelijke voor Unified Communications Vodafone naar het marktleiderschap voor hosted telefonie te brengen.’

Versterking

De overname van TeleSpectrum is volgens analisten een verdere versterking van Vodafone’s positie in de markt voor vaste en geïntegreerde telecommunicatie. In 2006 nam het The Network Factory over, waardoor zakelijke klanten ook voor vaste telefonie en internet bij Vodafone terecht konden. In 2010 en 2011 ging de provider samenwerkingen aan met Eurofiber en Reggefiber, voor de uitrol van vaste glasvezeldiensten naar bedrijven en consumenten (Vodafone Thuis). Vodafone Nederland, onderdeel van Vodafone Group, is het tweede mobiele telecommunicatiebedrijf in Nederland op basis van omzet en winstgevendheid en heeft circa 5,3 miljoen klanten per 31 december 2011. De hoofdkantoren zijn gevestigd in Amsterdam en Maastricht en er is een kantoor in Eindhoven.

Bereikbaarheid

TeleSpectrum levert sinds 1995 telefonie-oplossingen die de bereikbaarheid en communicatie van haar klanten verbeteren. Het aanbod van TeleSpectrum is breed: van IP-telefonie, hosted VoIP en zakelijk mobiel bellen tot en met spraak- en dataverbindingen via bijvoorbeeld glasvezel of DSL. In 2004 lanceerde TeleSpectrum volgens eigen zeggen als eerste in Nederland een hosted telefoniedienst onder de naam BroadVoice. TeleSpectrum opereert landelijk vanuit kantoren in Capelle aan den IJssel en Zwolle. De klanten van TeleSpectrum komen uit diverse sectoren, waaronder zorg, onderwijs, zakelijke dienstverlening, automotive, handel en industrie.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.