Brand bij Vodafone heeft grote impact: kwart klanten getroffen


Vanochtend rond 5 uur is nabij een netwerkcentrale van Vodafone in Rotterdam een grote brand uitgebroken. Uit veiligheidsoverweging is toen alle elektriciteit in de netwerkcentrale waar de brand in Rotterdam woedde, afgesloten. Dit hield in dat de apparatuur in het pand niet meer functioneerde, waardoor zowel het 2G-netwerk (bellen, sms en machine to machine communicatie), het 3G-netwerk (mobiel internet) in de Randstadregio grotendeels was uitgevallen. Hierdoor was in de regio geen sms, spraak en dataverkeer mogelijk.


Voor ongeveer eenderde van de landelijke klanten was ook voicemail niet beschikbaar. Inmiddels is een noodvoorziening getransporteerd naar het gebied om het 2G-netwerk weer op te starten. De verwachting is dat het 2G-netwerk aan het einde van de dag weer operationeel is. Klanten die via het 3G-netwerk bellen en sms'en, worden automatisch naar het 2G-netwerk overgezet zodra dat weer werkt. Klanten hoeven geen handmatige handelingen te verrichten, behalve als ze de netwerkinstellingen handmatig hebben doorgevoerd. Om het 2G-netwerk zo goed mogelijk te laten opstarten, verzoekt Vodafone klanten het dataverkeer in eerste instantie te beperken. Het is niet duidelijk wanneer het 3G-netwerk weer functioneert. Vodafone betreurt het ongemak en werkt volgens eigen zeggen met man en macht aan het herstellen van het netwerk. De brandweer heeft de brand inmiddels onder controle. Het is niet duidelijk hoe de brand is ontstaan.

Update 15:55

Vodafone meldt dat een deel van de problemen inmiddels is opgelost. Uit veiligheidsoverweging werd vanochtend alle elektriciteit afgesloten, waardoor het 2G-netwerk (bellen, SMS en machine to machine communicatie) en het 3G netwerk (mobiel internet) in de regio uit viel. Hierdoor was in de regio geen sms, spraak en dataverkeer mogelijk. Ook klanten die buiten de regio zijn maar via deze netwerkcentrale geregistreerd zijn, ondervonden hinder. Dit probleem is inmiddels opgelost. Het verkeer van mensen buiten de regio die via deze netwerkcentrale geregistreerd zijn, wordt inmiddels omgeleid via Amsterdam. Nu ondervindt volgens Vodafone nog ongeveer 10 tot 15 procent van de klanten hinder van de storing. Deze klanten bevinden zich allemaal in de regio.

Noodvoorziening

Vroeg in de middag is een noodvoorziening aangekomen in het gebied om het 2G-netwerk weer op te starten. De verwachting is dat het 2G-netwerk aan het einde van de dag weer operationeel is. Op de locatie wordt door ongeveer veertig techneuten gewerkt aan het oplossen van de problemen. Uit veiligheidsoverweging hebben zij geen toegang tot het gebouw zelf. Het is de verwachting dat door de vuur- en waterschade alle apparatuur in het gebouw volledig verwoest is. Zakelijke klanten van de dienst vaste telefonie van Vodafone kunnen naar externe en interne nummers in principe zonder probleem bellen (behalve verkort mobiel bellen). De bereikbaarheid van deze klanten is echter beperkt van buiten het Vodafone-netwerk. Vodafone is ook in gesprek met KPN en T-Mobile om naar gezamenlijke oplossingen te kijken.

ANP  VANDAAG 14:09: Vodafoneklanten eisen klaarheid over storing. Veel grote klanten van Vodafone zijn zwaar geraakt door de storing van woensdag. Ze eisen opheldering en gaan zich mogelijk op een schadeclaim beraden. Directeur Richard den Uijl van belangenvereniging BTG heeft dat gezegd. BTG vertegenwoordigt tal van telecomklanten, zowel in de publieke als de private sector. Daarbij zijn enkele hele grote, aldus Den Uijl. Hij wil vooralsnog geen namen noemen. Volgens Den Uijl vragen de gedupeerde bedrijven zich af waarom Vodafone na de brand die de storing veroorzaakte blijkbaar geen uitwijkmogelijkheden had naar een ander netwerk. Zelf heeft hij geprobeerd een reactie van het bedrijf te krijgen, maar dat is tot dusver niet gelukt. 'Je zou toch verwachten dat Vodafone een back-up heeft.' Zijn er BTG-leden die momenteel direct getroffen zijn door de brand bij Vodafone. Laat het ons direct weten via: Eric van der Steen. BTG kennismanager. Mobiel: 06 – 51532650. E-mail: kennismanager@btg.org

Reageren is niet mogelijk

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.