Minister overlegt met telecombedrijven over storingen: national roaming biedt beperkt soelaas

Minister Verhagen gaat op korte termijn met de telecombedrijven praten om te bekijken hoe om te gaan met situaties zoals vandaag bij Vodafone en of het mogelijk is dat klanten sneller gebruik kunnen maken van andere netwerken. Dit schrijf minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) in een brief aan de Tweede Kamer.

Vodafone geeft aan dat het mobiele netwerk mogelijk aan het einde van woensdag 4 april 2012 op gang komt maar beperkt zal blijven tot het bellen en sms’en (2G-netwerk). Het telecombedrijf overlegt met KPN en T-Mobile over het gebruik van de internetdiensten (3G) door de Vodafone-klanten.

Minister Verhagen: ‘Ik betreur de hinder die gebruikers van Vodafone ondervinden. Op korte termijn wil ik met de providers in overleg om te kijken hoe bij situaties zoals vandaag de gevolgen voor de klanten zo veel mogelijk beperkt kunnen blijven en welke lessen we hieruit kunnen trekken. Het is in ons aller belang dat wij kunnen beschikken over een betrouwbaar netwerk voor consumenten en bedrijfsleven.’

Storing

Aanvankelijk werd circa een kwart van de ruim vijf miljoen klanten (particulier, kleinzakelijk, grootzakelijk) van Vodafone door deze storing getroffen. Op het moment van schrijven van de minister zou dit percentage geslonken zijn naar 10 tot 15 procent. Voor ongeveer een derde van de landelijke klanten is ook de voicemail niet beschikbaar. De hulpdiensten ondervinden geen hinder en Vodafonegebruikers kunnen alarmnummers zoals 112 wel bereiken. Wel heeft tussen zeven en tien uur vanochtend een aantal calls niet door kunnen komen. Daarnaast zijn er enkele lokale incidenten met mobiele betaalautomaten in winkels.

National roaming

De Rijksoverheid en groot aantal andere overheden heeft in de aanbesteding van de mobiele telefonie gekozen voor de provider Vodafone. In het contract is de optie opgenomen van national roaming. Een aantal onderdelen van de Rijksdienst heeft bij het afsluiten van het contract gekozen voor de mogelijkheid van national roaming. Dat gaat volgens Verhagen om totaal 160 abonnementen binnen de overheid voor ondermeer binnen het Rijk onderdelen van Rijkswaterstaat, het ministerie van AZ, BZK, CJIB, COA, OM en DJI. Ook bij andere overheden zijn dergelijke abonnementen afgenomen. Met national roaming kan met één simkaart gebruik worden gemaakt van meerdere mobiele spraak- en datanetwerken in Nederland. Hierbij wordt - als het netwerk van Vodafone niet beschikbaar is – teruggevallen op een ander nationaal mobiel netwerk. Deze dienst is opgenomen in de producten- en dienstencatalogus en is beschikbaar indien de deelnemer ook daadwerkelijk vooraf een dergelijke sim voor de geselecteerde gebruikers (de gebruikers die belang hebben bij een extra hoge beschikbaarheid) heeft besteld.

Extra kosten

Aan een national roaming sim zijn extra maandelijkse kosten verbonden en een hoger tarief bij daadwerkelijk gebruik na overschakelen. Het verschil is 3,50 euro per abonnement per maand met daarnaast hogere kosten voor het gebruik. Om misverstanden te voorkomen: national roaming is niet iets dat nog apart aangezet kan worden bij een calamiteit. Het overschakelen werkt in principe altijd en niet alleen bij calamiteiten per gebruiker, als er maar vooraf (bij het contract) voor een roaming sim is gekozen.

Beschikbaarheid

In het contract is een beschikbaarheidspercentage van 99,5 procent afgesproken. Dit is een heel normaal percentage binnen de mobiele telecommarkt. Dit betekent dat elke maand een storing van 3,7 uur mogelijk is. Inmiddels is duidelijk dat Vodafone de contractueel afgesproken beschikbaarheid in de maand april in ieder geval niet kan nakomen. Wat dat exact betekent voor de schadeplichtigheid jegens de getroffen overheidsdiensten, is nog onduidelijk. Pas bij 2x een overschrijding binnen twaalf maanden treden corrigerende maatregelen in werking. Met een sim voor virtual national roaming wordt de beschikbaarheid meer dan 99,5 procent. Het is volgens de minister echter geen oplossing voor duizenden ambtenaren, omdat 'daarmee andere verstoringen worden gecreëerd'.

Afhankelijk

De storing van vandaag laat volgens de minister zien hoe afhankelijk wij zijn geworden van communicatienetwerken. Situaties als deze probeert men zoveel mogelijk te voorkomen, maar ze kunnen nooit voor 100 procent worden uitgesloten.

‘Binnen het door mijn departement voorgezeten Nationaal Continuïteitsoverleg Telecom (NCOT) staat de beschikbaarheid van netwerken ook in reguliere omstandigheden centraal en worden de maatregelen ter preventie en respons besproken. Het is dan ook in eerste instantie aan de netwerkaanbieders om tot oplossingen te komen. De door Vodafone getroffen maatregelen en het onderlinge overleg met de andere aanbieders passen hier in”, zo besluit de minister zijn brief aan de Tweede Kamer.

Oorlog

Alleen in het geval van buitengewone omstandigheden (zoals oorlogs- en crisissituaties) bestaat in de Telecomwet de mogelijkheid om de aanbieders aanwijzingen te geven over het exploiteren en het gebruik van de openbare telecommunicatiediensten. Bijvoorbeeld over het gebruikmaken van andere netwerken. Dit is in deze situatie volgens de minister niet aan de orde. Desalniettemin is het volgens Verhagen goed te constateren dat netwerkaanbieders KPN, T-Mobile en Vodafone naar gezamenlijke oplossingen voor het beschikbaar stellen van mobiele netwerken kijken. BTG-directeur Richard den Uijl pleitte in dit verband vandaag al in diverse media, waaronder RTL Z, RTL 4 en het Achtuurjournaal, voor een nationaal mobiel noodnet.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.