Sms'en is niet meer van deze tijd

Het aantal bytes dat consumenten versturen met hun mobiel is in één jaar tijd praktisch verdubbeld. Het aantal verstuurde sms-berichten in Nederland daarentegen is op zijn retour. Voor het eerst constateren onderzoekers een daling in het aantal verstuurde sms-berichten. In de tweede helft van 2010 werden nog bijna 6 miljard sms'jes verstuurd, de eerste helft van 2011 waren dit er ruim 5,7 miljard. Dit zijn enkele cijfers uit de marktmonitor 2011 van OPTA, een vast onderdeel van het jaarverslag dat de toezichthouder vandaag publiceerde.

Vorig jaar nam het gebruik van mobiel internet een enorme vlucht. Zowel het aantal mobiele abonnementen met breedband als het dataverbruik per abonnement nam toe. Het aantal mobiele abonnementen met breedband in Nederland is met zo’n 60 procent gestegen.

MVNO’s

Het aantal abonnementen voor mobiele telefonie bij aanbieders met een eigen mobiel netwerk, MNO’s, steeg in deze periode van 9,8 miljoen naar 10,6 miljoen. Het aantal prepaid aansluitingen bij deze mobiele aanbieders bleef met 6,4 miljoen ongeveer gelijk. Het aantal aansluitingen van aanbieders die geen eigen netwerk hebben, MVNO’s, nam toe van 2,7 miljoen naar 2,9 miljoen aansluitingen. Inclusief aansluitingen voor mobiel breedband steeg het totaal aantal mobiele aansluitingen van 20,6 miljoen eind 2010 naar 21,8 miljoen in het derde kwartaal van 2011. Waar het aantal aansluitingen voor mobiele telefonie slechts licht steeg, nam het gebruik van mobiele breedbandaansluitingen een vlucht met een stijging van maar liefst 30 procent in negen maanden – van 6,3 miljoen naar 8,2 miljoen.

Dongel

Terwijl Nederland bij het gebruik van vast breedband de internationale ranglijsten aanvoert, neemt Nederland bij mobiel breedband medio 2011 slechts een achttiende plek in met 44 aansluitingen per honderd inwoners. Om mobiel te kunnen internetten, gebruikt ongeveer 11 procent van de Nederlanders een dongel, terwijl ongeveer 33 procent dit via een mobiele telefoon doet. In de afgelopen drie jaar zijn de verhoudingen tussen de mobiele partijen veranderd. De marktaandelen van KPN, T-Mobile en dat van MVNO’s en serviceproviders zijn gedaald, terwijl het aandeel van Vodafone is gestegen.

Concurrentie

OPTA heeft in 2011 de regulering voor vaste telefonie, televisie, internettoegang en zakelijke netwerkdiensten in de periode 2012 tot en met 2014 vastgesteld. Consumenten hebben steeds meer te kiezen op het gebied van bellen, internet en televisie. Daarom heeft OPTA in het consumentensegment de regels voor KPN teruggeschroefd en besloten niet in te grijpen op de televisiemarkt. Op de zakelijke communicatiemarkten zijn concurrenten nog dusdanig afhankelijk van toegang tot de landelijk dekkende infrastructuur van KPN, dat OPTA daar strenge regels heeft opgelegd aan KPN. Daarnaast heeft OPTA eind 2011 KPN onder verscherpt toezicht gesteld. Vicevoorzitter Mark de Jong benadrukte nog eens dat het verscherpte toezicht, zie ook KPN en OPTA graven zich in, pas kan worden opgeheven als KPN een daadwerkelijke gedragsverandering laat zien en daarvan is tot dusverre niets gebleken.

Boetes

Uit het jaarverslag over 2011 blijkt dat OPTA 27 boetes en 4 lasten onder dwangsom heeft opgelegd. Wegens lopende juridische procedures kan OPTA nog niet alle boetebedragen bekendmaken. In 2011 waren er gemiddeld 134 mensen werkzaam voor OPTA. Deze medewerkers hebben zo’n 944 acties ondernomen om schade aan de concurrentie of de consument te voorkomen, variërend van uitleg over de regelgeving tot het opleggen van een schriftelijke waarschuwing of boete. Volgens De Jong is een wereld zonder internet niet meer voor te stellen. ‘Daarbij gebruikt een consument steeds vaker zijn mobiel om online te gaan. Dit roept nieuwe uitdagingen op voor het toezicht van OPTA. Bijvoorbeeld op het gebied van netneutraliteit, internetveiligheid en privacybescherming. Uitdagingen die de ene keer vragen om actief ingrijpen, en waar je de andere keer lef moet tonen door los te laten. Dat doen wij door de dialoog aan te gaan met consumenten en bedrijven’, aldus De Jong.

Mobiele data

In 2011 nam het aantal mobiele aansluitingen licht toe, van 19,2 miljoen eind 2010 naar 19,8 miljoen in het derde kwartaal van 2011. Het aantal mobiele abonnementen met breedband is in dezelfde periode gestegen van 5 miljoen naar bijna 8,2 miljoen. Het dataverbruik is toegenomen van 3,2 petabyte in het eerste halfjaar van 2010 naar 5,9 petabyte in het eerste halfjaar van 2011. In een periode van twee jaar is het totale mobiele dataverbruik meer dan verviervoudigd. De omzet uit de verschillende diensten is minder sterk veranderd. Echter, de omzet uit mobiel dataverbruik is de afgelopen twee jaar met ongeveer 70 procent toegenomen.

Vaste telefonie

Met de opkomst van mobiele telefonie en internet, is de vaste lijn steeds minder populair. Het belverkeer over de vaste lijn is met zo’n 5 procent afgenomen, van 5,4 miljard minuten in het derde kwartaal van 2010 naar ruim 5,1 miljard minuten in het derde kwartaal van 2011.

Triple play

Zeventig procent van de huishoudens neemt twee of meerdere diensten van één aanbieder af in een bundel. Dit zijn 5,2 miljoen huishoudens. Ongeveer 37 procent van de huishoudens (ruim 2,7 miljoen) nam halverwege 2011 triple play af; breedbandinternet, vaste telefonie en televisie in één pakket. Dit was medio 2010 nog 30 procent. In een jaar tijd hebben dus een half miljoen huishoudens voor triple play gekozen via kabel, DSL of glasvezel.

ConsuWijzer

ConsuWijzer is het gezamenlijk consumentenloket van OPTA, de Consumentenautoriteit en de Nederlandse Mededingingsautoriteit. De website ConsuWijzer.nl werd in 2011 bijna 2,3 miljoen keer bezocht. Het loket ontving zo’n 85.000 meldingen van consumenten over problemen die zij ervaren bij de aankoop van producten of diensten. Bijna een derde van deze klachten ging over telecom- of postzaken. De meeste klachten gingen over consumentenirritatie rondom telemarketing, gevolg door klachten over mobiele abonnementen en bundels.

Telemarketing en spam

Veruit de meeste klachten over telemarketing gingen in 2011 over loterijen (26 procent), gevolgd door energiebedrijven (16 procent) en de categorie telefonie & televisie (14 procent). In 2011 heeft OPTA voor ruim 1 miljoen euro aan boetes opgelegd voor het overtreden van de telemarketingregels, waaronder aan E.ON, L&H Customer Contact, NUON, de Goede Doelen Loterijen (Postcode Loterij, Bankgiro Loterij), Sell-it en ALL4Call. ALL4Call heeft tevens een boete gekregen voor het versturen van spam. Via www.spamklacht.nl ontving OPTA 27.371 klachten over ongevraagde e-mails, faxen en sms'jes. OPTA heeft in 2011 voor ruim 2 miljoen euro aan spamboetes opgelegd.

Misbruik via 090x-nummers

Tot slot heeft OPTA in 2011 negen 0900-nummers binnen een dag na de eerste signalen over misbruik uit de lucht laten halen. Daarnaast heeft OPTA een aantal 0906-nummers ingetrokken vanwege het risico dat deze nummers gebruikt werden om bellers op te lichten.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.