Winst KPN keldert met 51 procent, investeringsprogramma ligt op schema

De omzet uit mobiele diensten is bij KPN in het eerste kwartaal van 2012 verder gedaald als gevolg van concurrentiedruk en het veranderend klantgedrag, waarbij klanten vaker gebruikmaken van social media en apps en minder van traditionele voice- en sms-diensten. De nettowinst na belastingen kelderde met 51 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2011. ‘Desondanks zijn de prestaties in het eerste kwartaal van het overgangsjaar 2012 conform onze verwachtingen’, zo meldde CEO Eelco Blok van KPN bij de presentatie van de kwartaalresultaten.

De implementatie van het versnelde investeringsprogramma ligt volgens Blok op schema. De topman verwacht verder veel van een aantal recente managementbenoemingen die moeten helpen om de strategische ambities van het telecomconcern te realiseren. In het kader van kostenbesparingen heeft KPN het herstructureringsprogramma versneld, waarbij ook op het hoofdkantoor van KPN een aanzienlijke kostenreductie zal worden gerealiseerd. Een aangekondigde forse banenreductie gaf de beurskoers van KPN een upswing van 3,68 procent.

Reputatie

Blok: ‘De huidige financiële prestaties van het bedrijf zijn niet conform onze ambities op de middellange termijn. Het investeringsprogramma, gecombineerd met een focus op kwaliteitsverbetering en vereenvoudiging om de klanttevredenheid en reputatie te verbeteren, zullen zorgen voor een duurzaam winstniveau in Nederland vanaf het eind van 2012.’ De omzet staat in Nederland onder druk, terwijl de internationale activiteiten groei laten zien. Tegelijkertijd wordt er versneld geïnvesteerd, wat impact heeft op de winst. De totale omzet en de overige opbrengsten van KPN daalden in het eerste kwartaal van 2012 met 1,4 procent tot 3,19 miljard euro ten opzichte van de eerste drie maanden van 2011. KPN heeft volgens eigen zeggen te kampen met concurrentiedruk en negatieve impact van regulering. De nettowinst van KPN kwam 51 procent lager uit op 288 miljoen euro.

Investeringen

KPN investeerde in het eerste kwartaal 460 miljoen euro. Dat is 20 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2011. Dat komt door de versnelde uitrol van mobiele breedbandnetwerken in Duitsland en België en het Nederlandse investeringsprogramma. In Nederland investeerde KPN meer in de ‘upgrade’ van zijn vaste breedbandnetwerk, zijn mobiele netwerk, in klantapparatuur voor interactieve televisie en in activatie van glasvezelklanten.

Zakelijke markt

In de zakelijke markt is, in lijn met voorgaande kwartalen, bij KPN sprake van een verminderde vraag naar traditionele diensten. Deze daling werd deels opgevangen door een stijging van de omzet uit mobiele data en hardware. Hoewel de omzet daalde, wist KPN in de zakelijke markt zijn marktaandeel stabiel te houden. Voor klanten van Zakelijke Markt zijn eind 2011 nieuwe mobiele abonnementen geïntroduceerd die zijn toegespitst op het gebruik van mobiele data. De eerste signalen zijn volgens Blok positief. Zowel het aantal mobiele dataklanten als het gebruik van mobiele data steeg in het eerste kwartaal, wat leidde tot groei van omzet uit mobiele data.

Prijsdruk

Bij Corporate Market, het voormalige Getronics, zijn de marktomstandigheden in het eerste kwartaal moeilijk gebleven en stonden prijzen onder druk. Als gevolg van terughoudendheid bij klanten om te investeren in ICT, vooral bij de overheid en in de financiële sector, daalde de omzet en winstgevendheid. KPN focust steeds meer op de synergiën tussen Zakelijke Markt en Corporate Market. De stijgende marktvraag naar videoconferencing en de noodzaak vanuit de markt om IT en telecommunicatiediensten te integreren leidt tot de gezamenlijke ontwikkeling van producten en diensten door beide segmenten.

Consumenten

Onlangs heeft KPN op de consumentenmarkt vervolgstappen genomen om de mobiele abonnementen concurrerender te maken om zo het marktaandeel te ondersteunen. In maart en april zijn voor de merken Hi en Telfort nieuwe abonnementsvormen geïntroduceerd. De abonnementen zijn volgens KPN transparanter, eenvoudig en flexibel voor de klanten. Ook is een leasemodel geïntroduceerd voor mobiele telefoons. Om de distributiekanalen te versterken zijn in het eerste kwartaal negen nieuwe winkels geopend. De pilot die KPN heeft lopen met een nieuwe XL winkel voldoet aan de verwachtingen en dit concept wordt uitgebreid. Tevens zijn nieuwe partnerships gesloten met de onafhankelijke telecomdistributeurs The Phone House en Telecombinatie.

Glasvezel

In het eerste kwartaal sloot KPN 23.000 nieuwe glasvezelklanten aan. Om het verlies van breedbandmarktaandeel te keren is KPN bezig met een aantal initiatieven. Naast de verhoging van de snelheid op zijn koper breedbandnetwerk en de verdere verbetering van abonnementen, is KPN ook gestart met een regionale marktbenadering. Rekening houdend met de upgrade van het kopernetwerk en de uitrol van glasvezel worden bepaalde regio’s geselecteerd en geanalyseerd. Deze regio’s worden gedurende een korte periode benaderd met aanbiedingen die specifiek zijn toegespitst op het gebied.

Vooruitzichten

Het overgangsjaar 2012 staat voor KPN in het teken van de versterking van de Nederlandse activiteiten via een versneld investeringsprogramma. Deze investeringen worden gepleegd in de vaste en mobiele netwerken, verbeteringen van de mobiele en vaste portfolio en de verbetering van de onderliggende kostenstructuur. KPN wil in 2012 zijn marktaandeel in de mobiele consumentenmarkt stabiliseren en in de zakelijke markt handhaven. Verder wordt er in 2012 een eind aan de daling van het marktaandeel in de breedbandmarkt verwacht.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.