ICT~Office verwacht tekort aan hoger opgeleide ICT’ers

ICT~Office voorspelt een groeiend tekort aan hoger opgeleide ICT-professionals voor de komende jaren. Ook onder de huidige omstandigheden verwacht ICT~Office een tekort van ruim 6.300 ICT’ers in 2016. Dit blijkt uit de ICT~Marktmonitor 2012 die tijdens de zogenoemde Week van ICT is gepresenteerd door ICT~Office in samenwerking met Heliview Research.

Door de economische recessie zal het aantal moeilijk vervulbare vacatures in 2012 niet verder groeien en gelijk blijven ten opzichte van 2011. Na 2012 neemt het aantal ICT-vacatures echter toe en loopt dit aantal tot en met 2016 op tot 13.000. Deze vacatures zullen deels vervuld worden door het aanbod van ongeveer 6.700 ICT’ers die óf het hoger ICT-onderwijs met een diploma verlaten en op de arbeidsmarkt komen, óf ICT’ers die na een periode zonder werk weer een baan vinden. Wanneer het aanbod van de vraag wordt afgetrokken, leidt dit tot een verwacht tekort van ruim 6.300 hoger opgeleide ICT-professionals in 2016. Deze cijfers passen in het beeld dat eurocommissaris Neelie Kroes onlangs schetste, waarin voor de Europese Unie een aantal van 700.000 vacatures in de digitale economie wordt voorspeld.

Bestedingen

ICT~Office verwacht voor 2012 een stijging van ICT-bestedingen van 0,6 procent. De brancheorganisatie handhaaft de verwachtingen ondanks de economisch onzekere situatie. Uit de ICT~Marktmonitor 2012 blijkt dat de bestedingen op het gebied van software een positief beeld laten zien met een groeiverwachting van 2,4 procent. Applicatiesoftware zal naar verwachting met 4,4 procent stijgen. Systeemsoftware kent met een verwachte -0,5 procent een lichte daling. Het gebruik van applicaties zal in 2012 verder groeien. Dit geldt voor zowel bedrijfsapplicaties als apps voor tablets en smartphones. Dienstverlening zal naar verwachting een lichte daling laten zien (-0,2 procent). De bestedingen op het gebied van zowel professionele (onder meer consultancy) als ondersteunende (onder meer onderhoud) dienstverlening dalen respectievelijk met -0,1 en -0,5 procent.

Tablets

De bestedingen inzake hardware en kantoortechnologie zullen dit jaar dalen met -0,4 procent. Dit wordt voornamelijk verklaard door de sterk dalende bestedingen op het gebied van servers, pc’s, printers en kantoortechnologie. De segmenten storage, bekabeling extern en overige computerhardware (waar tablets onderdeel van uitmaken) laten daarentegen een forse stijging zien in de verwachtingen voor 2012. Bestedingen op het gebied van telecom en internet zullen met 0,5 procent groeien, waarbij vooral mobiele diensten en telecomhardware (onder meer netwerkapparatuur en mobiele telefoons) weer in omvang zullen toenemen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.