Telecomproviders zijn bereid elkaars klanten tijdelijk over te zetten bij calamiteiten

De drie grote telecomproviders hebben de bereidheid uitgesproken om in het geval van een calamiteit in een netwerk de klanten tijdelijk over te zetten naar het netwerk van een andere provider. Volgens BTG-directeur Richard den Uijl is dit de belangrijkste uitkomst van een bijeenkomst die op woensdag 25 april 2012 plaatsvond op het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in Den Haag met vertegenwoordigers van KPN, Vodafone, T-Mobile, VNO/NCW, Consumentenbond en BTG.

KPN, Vodafone en T-Mobile zeggen dat het tijdelijk overzetten van elkaars klanten technisch mogelijk is, maar dat het een complexe IT-klus is, die bovendien heel veel handmatige handelingen vereist en dus veel tijd gaat kosten. De aanleiding voor het overleg was de brand bij het Vodafone-netwerkstation in Rotterdam Noordwest op 4 april jl. In een telefonisch gesprek met het ministerie van Economische Zaken op diezelfde dag heeft BTG-directeur Richard den Uijl dit brede telecomoverleg voorgesteld.

‘De sfeer tijdens het overleg was goed en constructief. Iedereen wil een oplossing bereiken. Daarom is het goed dat de grote drie de bereidheid hebben uitgesproken om de komende maanden een draaiboek voor calamiteiten uit te gaan werken’, aldus Richard den Uijl.

Feiten

De BTG is het overleg ingegaan met het standpunt dat de feiten grondig moeten worden onderzocht. Ook de juridische consequenties moeten zorgvuldig in kaart worden gebracht. BTG meent dat op de telecomproviders de verantwoordelijkheid rust situaties zoals bij Vodafone in Rotterdam Noordwest te voorkomen. Telecomvoorzieningen zijn immers basisbestanddelen van de Nederlandse economie geworden, vergelijkbaar met de elektriciteitsvoorziening of water uit de kraan. Storingen zoals die bij Vodafone zijn maatschappelijk onaanvaardbaar.

Schade

BTG zal als belangenbehartiger van grootgebruikers haar verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat de telecomproviders niet kunnen weglopen voor de schade die hun cliënten door grote storingen lijden. In het overleg heeft Vodafone aangegeven dat bij de brand in Rotterdam Noordwest en de gevolgen daarvan sprake was van ‘overmacht’. Maar de vraag is of in deze situatie wel een beroep op ‘overmacht’ kan worden gedaan. In de discussie over schadevergoeding speelt ook de vraag een rol wat de contractbepalingen zijn tussen Vodafone en de klant. In hoeverre is er sprake van contractuele uitsluitingen en beperkingen van aansprakelijkheid? Ook relevant is de vraag of de klant zelf de verplichting heeft om schadebeperkende maatregelen te nemen. De schadevergoedingskwestie in de nasleep van de Vodafone-brand in Rotterdam Noordwest is dus juridisch ingewikkeld.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.