KPN haalt clouddienst uit de lucht vanwege serverstoring

Begin deze week heeft zich een storing voorgedaan op een van de servers van Back-up Online, een dienst van KPN. Klanten die gebruikmaken van deze cloudopslagdienst hebben hierdoor sindsdien geen gebruik kunnen maken van deze opslagdienst. Pas later in de week bleek dat KPN op maandagavond 23 april de dienst al buiten werking had gesteld. Ondertussen werkt KPN samen met zijn leveranciers volgens eigen zeggen intensief aan het oplossen van deze nieuwste storing.

Sinds begin van dit jaar is KPN geconfronteerd met een reeks aan kleine en grotere (server)storingen en beveiligingsincidenten. Een woordvoerder van KPN wilde uit concurrentieoverwegingen niet zeggen hoeveel klanten exact zijn getroffen door de meest recente storing, maar het zijn er volgens hem in ieder geval geen honderdduizenden. Dat klinkt aannemelijk omdat de verkoop van betaalde online back-updiensten in Nederland nog steeds in de kinderschoenen staat. Het uit de lucht halen van Back-up Online zal de adoptie van cloudopslagdiensten in ieder geval niet direct bevorderen, zo is de inschatting. Ook voor het imago van cloud computing in het algemeen is deze abrupte onderbreking van de dienstverlening natuurlijk geen goede zaak.

Alternatief

Back-up Online is een opslagdienst die met name wordt aangeboden aan het mkb en particulieren. KPN biedt klanten van Back-up Online inmiddels wel een alternatief met Zakelijk Office 365. Op deze manier kunnen klanten die hinder ondervinden van de storing alsnog back-ups maken van de eigen bestanden. KPN heeft dit vandaag aan zijn klanten laten weten. KPN stelt Zakelijk Office 365 kosteloos beschikbaar tot een nog nader te bepalen datum. Met de actiecode die Back-up Online-klanten in een persoonlijke mail kregen toegestuurd, kunnen zij de online opslagdienst van Zakelijk Office 365 in ieder geval een week lang kosteloos activeren. Via een aparte webpagina worden klanten ondersteund bij instellen van Zakelijk Office 365.

Dringend advies

KPN adviseert klanten die niet voor de kosteloze, tijdelijke ondersteuning kiezen, nog steeds dringend om het Back-up Manager-programma niet opnieuw te installeren. Zoals gezegd had KPN op maandagavond 23 april Back-up Online al buiten werking gesteld, om samen met de leverancier een serverstoring zo spoedig mogelijk te kunnen herstellen. Klanten hebben daarom in ieder geval vanaf afgelopen maandag geen back-up van hun bestanden kunnen maken.

FAQ

In een lijst met veelgestelde vragen probeert KPN de getroffen klanten duidelijkheid te verschaffen. Een drietal antwoorden willen we je in dit verband niet onthouden:

Waarom hebben wij geen back-up van de back-up? ‘De data is veilig opgeslagen. Het huidige platform van Back-up Online is zo ingericht dat de beschikbaarheid van data gegarandeerd is.’

Is mijn data verloren? ‘Op dit moment kunnen we hier nog geen uitsluitsel over geven, KPN is nog druk bezig met het verhelpen van de storing. Wij doen er alles aan om alle data weer beschikbaar te stellen. Wij raden u aan om een separate opslag te maken.’

Waarom heeft KPN niet meteen gecommuniceerd over de storing? ‘Dinsdag 24 april werd de daadwerkelijke impact van de storing bepaald. Op dat moment is er direct gecommuniceerd op de storingspagina van KPN.com op de consumenten- en zakelijke pagina. Onderzoek heeft opgeleverd dat de storing invloed heeft op een van de servers. KPN heeft er toen voor gekozen om direct een mailing uit te sturen naar alle klanten. Tevens is er gekozen om een speciale webpagina aan te maken waarop klanten up-to-date informatie kunnen verkrijgen.’

Vooral het aarzelende antwoord van KPN op de vraag of er geen data verloren is gegaan, klinkt niet geruststellend. Ook het advies om zelf maar een separate opslag te maken, klinkt vreemd in de oren, omdat de essentie van een online cloudopslagdienst nu juist is dat een derde, zogenoemde trusted third party dat voor jou doet.

Tests

In onafhankelijke tests zoals die van LAN Magazine kwam Back-Up Online enige tijd geleden nog als beste naar voren. Vooral de hoge snelheid waarmee bestanden worden teruggezet en de lage prijs van Back-Up Online zouden beter scoren dan andere oplossingen. Back-up Online biedt volgens ICT-magazine WinmagPro de meeste prestaties voor zijn geld. Het tijdschrift was vooral te spreken over de onbeperkte opslagmogelijkheid en de lage prijs:

’KPN biedt onder de naam Back-up Online een dienst aan om voor 4,95 euro per maand per pc van al je bestanden een back-up te maken. Dat is bijzonder goedkoop, zeker omdat er geen limiet is voor de grootte van de back-up die je maakt.’

Met Back-up Online biedt KPN volgens eigen zeggen een oplossing om een kopie van de bedrijfsgegevens veilig op te slaan in de eigen cybercenters. Alle bestanden worden versleuteld opgeslagen. In het kader van de zogenoemde Goeie Deals XL-campagne wordt Back-up Online momenteel zes maanden lang voor 2,48 euro per maand aangeboden. Dat is inderdaad een scherpe prijs, maar dan moet de bewuste dienst natuurlijk wel in de lucht blijven…

Update

De KPN-dienst Back-up Online is vanaf zondagmorgen weer hervat. Vanaf dat moment worden weer back-ups gemaakt. KPN heeft zijn klanten hiervan direct op de hoogte gesteld. Het hervatten van de dienst voor het gehele klantenbestand neemt naar verwachting een aantal dagen in beslag. De back-up functionaliteit van Back-up Online wordt automatisch hervat; klanten hoeven de functionaliteit niet opnieuw te installeren. De automatische update slaat de wijzigingen op die door de klanten zijn doorgevoerd, vanaf de laatste back-up vóór de storing. Om er zeker van te zijn dat de back-up in gang wordt gezet, wordt klanten in ieder geval geadviseerd de computer opnieuw op te starten.
 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.