OPTA telt een miljoen M2M-toepassingen

OPTA heeft de marktcijfers over het laatste kwartaal van 2011 gepubliceerd. Deze structurele marktmonitor laat de ontwikkelingen zien op het gebied van mobiele diensten, telefonie, breedband en televisie. Zowel het aantal mobiele abonnementen, als het verbruik van mobiel internet is toegenomen. Het aantal belminuten en het aantal verstuurde sms’jes neemt af, evenals de omzet uit sms-diensten.

Aan het eind van het laatste kwartaal van 2011 waren er 21,8 miljoen mobiele aansluitingen. Dit zijn er zo’n 400.000 meer dan het kwartaal ervoor. Bijna 1,0 miljoen van deze aansluitingen worden gebruikt voor machine-to-machine (M2M)-toepassingen. Machine-to-machine is een dienst waarmee machines draadloos informatie uitwisselen, bijvoorbeeld het op afstand uitlezen van energiemeters.

Mobiel breedband

Het aantal abonnementen met mobiel breedband is van 7,7 miljoen naar 8,7 miljoen gestegen. Hiervan zijn 7,6 miljoen aansluitingen via een smartphone. De overige 1,1 miljoen abonnementen zijn enkel voor mobiel internet, bijvoorbeeld voor tablets en laptops.

Vaste telefonie

Sinds eind 2010 daalt het aantal vaste lijnen. In het vierde kwartaal van 2011 is het aantal vaste aansluitingen met zo’n 22.000 gedaald ten opzichte van het kwartaal ervoor. Eind 2011 waren er 7,1 miljoen aansluitingen. Met een stijging van 1,5 procentpunt in het laatste kwartaal van 2011 is 65 procent van de laagcapacitaire aansluitingen digitaal. In dit digitale segment stijgt UPC naar een marktaandeel van tussen de 20 procent en 25 procent. De eerder ingezette daling van gereguleerde diensten als WLR en C(P)S zwakt af. In het vierde kwartaal van 2011 nemen alternatieve aanbieders ongeveer 295.000 WLR-aansluitingen af bij KPN om telefonie te kunnen aanbieden. Ongeveer 354.000 abonnees nemen hun belminuten voor de vaste lijn af via een andere aanbieder dan KPN.

Breedband

Met bijna 6,5 miljoen aansluitingen eind 2011 is het aantal breedbandabonnementen het vierde kwartaal met ongeveer 0,6 procent gestegen. Het aantal DSL-aansluitingen (internet via het kopernetwerk van KPN) is in die periode met 1,5 procent gedaald, terwijl breedband via kabel- (+2,4 procent) en glasvezelaansluitingen (+12,3 procent) stijgen. In vergelijking tot het vorige kwartaal zijn de marktverhoudingen ongeveer gelijk gebleven.

Quadruple play

Triple play, dit is een bundel met breedband, televisie en vaste telefonie, blijft de meest populaire bundel. Eind 2011 hadden 2,8 miljoen huishoudens een dergelijk abonnement. Dit zijn er 0,2 miljoen meer dan het kwartaal ervoor. De op één na populairste bundel, met breedband en televisie, verliest aan populariteit en wordt eind 2011 iets meer dan één miljoen keer afgenomen. Dit is een daling van 10,4 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Aan de andere kant is quadruple play, bundels met ook een abonnement voor mobiel, aan een opmars begonnen. In het vierde kwartaal van 2011 heeft ongeveer een kwart miljoen huishoudens zo’n bundel. Met name Ziggo, maar ook UPC en KPN zijn sterke spelers op het gebied van bundels, zo signaleren de onderzoekers van OPTA.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.