Risico’s BYOD worden schromelijk onderschat

Meer dan 80 procent van de IT-managers denkt dat een Bring Your Own Device (BYOD)-beleid concurrentievoordeel oplevert, zo blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van BT. De respondenten erkennen de voordelen van BYOD, maar zijn bezorgd over het risicobesef bij hun medewerkers.

Het onderzoek over de houding ten opzichte van het zakelijk gebruik van privéapparaten zoals laptops, tablets en smartphones, is uitgevoerd onder 2.000 IT-gebruikers en -beheerders uit verschillende sectoren verspreid over elf landen.

Hoewel de druk om BYOD toe te staan hoog is, moeten IT-beslissers volgens de onderzoekers eerst een aantal zaken regelen voordat ze het gevoel hebben een BYOD-beleid goed te kunnen introduceren. Beveiliging heeft de hoogste prioriteit: 73 procent van de IT-managers geeft aan eerst de beveiligingsuitdagingen van BYOD te hebben moeten overwinnen.

Doorbraak

In West-Europese landen/regio’s, zoals de Benelux, wordt iets conservatiever gedacht over BYOD in vergelijking met opkomende economieën zoals Brazilië, China en India. Dit geldt in dezelfde mate voor het aantal bedrijven dat aangeeft BYOD toe te staan of dit te gaan doen binnen 24 maanden. Gemiddeld genomen lijkt BYOD nu echt te zijn doorgebroken: ruim vier op de vijf bedrijven geeft aan BYOD toe te staan, of dit te gaan doen binnen 24 maanden.

Vice president Neil Sutton van BT Global Services: ‘De BYOD-geest is uit de fles. De BYOD-trend biedt zowel ongekende mogelijkheden als nieuwe bedreigingen voor bedrijven. De trend is overal zichtbaar en de toepassingsmogelijkheden worden slechts begrensd door de apparaten van werknemers, clouds en extranetten. Het risico op misbruik en aanvallen is door deze enorme uitbreiding vermenigvuldigd. Om deze risico’s te bestrijden, moeten bedrijven een helder beleid en een combinatie van de juiste instrumenten hebben om het beleid uit te voeren. IT-managers moeten bedrijfsprocessen definiëren die iedereen begrijpt en waar iedereen zich aan houdt. IT-beveiliging ging altijd al over een mix tussen mensen, beleid, processen en technologie. De juiste mix is nog belangrijker in een BYOD-wereld. In plaats van te worden gezien als een belemmering voor flexibiliteit, kan beveiliging beter worden beschouwd als iets waarmee een organisatie beter in staat is zich aan te passen aan de maatschappelijke realiteit.’

Bedrijfsnetwerk

60 procent van de medewerkers beweert dat ze al privéapparaten aan het bedrijfsnetwerk mogen koppelen. De Benelux belandt hier met 46 procent in de West-Europese middenmoot. En ook hier lopen de opkomende economieën voor op de rest: zo geeft in China maar liefst 92 procent van de medewerkers aan privéapparaten mee naar kantoor te mogen nemen. De studie laat zien dat zowel medewerkers als beslissingsbevoegden positief zijn over de mogelijkheden die het toenemende gebruik van privéapparaten op bedrijfsnetwerken met zich meebrengt. 64 procent van de IT-managers denkt dat medewerkers dankzij een BYOD-beleid productiever kunnen zijn. 48 procent denkt dat het medewerkers helpt flexibeler te werken en 47 procent gelooft dat het medewerkers in staat stelt om klanten beter te bedienen. Dit gevoel wordt gedeeld door de werknemers: 42 procent van de medewerkers die een eigen apparaat voor het werk gebruikt, gelooft dat zij hierdoor efficiënter en productiever zijn geworden.

Risico’s

Ondanks de hierboven genoemde voordelen zijn IT-managers volgens de onderzoekers terecht nerveus, want maar liefst een op de drie van de ondervraagde werknemers die hun privéapparaat ook zakelijk gebruiken, zegt ‘geen risico’ te zien bij het gebruik van hun eigen apparaat in een werkcontext. Slechts 25 procent erkent het aanzienlijke risico dat zij vormen voor de bedrijfsbeveiliging. In de Benelux is dit percentage nog lager: slechts 17 procent. Alleen Frankrijk scoort nog lager: slechts 12 procent van de ondervraagden ziet de potentiële risico’s in relatie tot BYOD. Slechts een op de tien IT-managers denkt dat alle BYOD-gebruikers de risico’s onderkennen en minder dan een op de vijf gelooft dat alle gebruikers de toegang en de rechten tot hun mobiele apparaten begrijpen.

Beveiligingsincidenten

39 procent van de ondernemingen verklaart dat er reeds een inbreuk op de beveiliging heeft plaatsgevonden, veroorzaakt door medewerkers met niet-geautoriseerde apparaten. Vooral in de sector fast moving consumer goods en de farmaceutische branche vonden deze beveiligingsincidenten plaats. Meer dan vier van de vijf (83 procent) van de IT-managers is van mening dat de 24-uurs toegang die steeds mobielere werknemers hebben tot bedrijfssystemen de grootste bedreiging is voor IT-beveiliging.

Op donderdag 24 mei a.s. vindt vanaf 16.00 uur in het Athlon Flex Centre aan de Boeingavenue 280, 1119 PZ te Shiphol-Rijk de eerste bijeenkomst plaats van de besloten BTG-projectgroep BYOD. BTG-leden die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp kunnen zich hier aanmelden voor de projectgroep. De uitnodiging voor de bijeenkomst staat hier.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.