Tele2 Zakelijk ontwikkelt calamiteitendienst voor Ministerie van EL&I

Tele2 Zakelijk heeft voor het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) een communicatieoplossing gebouwd die binnen 48 uur, na het ontstaan van een calamiteit, te gebruiken is. Hierdoor krijgt het ministerie de beschikking over een calamiteitenoplossing die met de kortst mogelijke responstijd en met maximale flexibiliteit inzetbaar is.

De zogenoemde Calamiteitendienst bestaat uit een speciaal ingerichte container die is voorzien van alle benodigdheden zoals VoIP-telefonie, switchapparatuur, inclusief VoIP-toestellen en bekabeling. Een 27 meter hoge antennemast brengt de WAN-verbinding met het netwerk van Tele2 Zakelijk tot stand. De antenne maakt contact met een van de landelijk opgestelde radio-nodes van het telecombedrijf.

Tijdelijke werkplekken

In december 2009 was de Q-koorts voor Ministerie van EL&I aanleiding om de Calamiteitendienst van Tele2 voor het eerst in te zetten. Deze was toen uitsluitend voor telefonie ingericht. Vanuit de tijdelijke werkplekken in Uden konden de medewerkers van het ministerie hun onderzoeken verrichten. Nu ook een breedbandige WAN-verbinding is toegevoegd aan de Calamiteitendienst, kunnen binnen 48 uur tot 175 volledige ingerichte werkplekken met LAN en telefonie ingericht worden, op nagenoeg iedere locatie in Nederland. Hierdoor heeft het Ministerie van EL&I niet alleen de beschikking over telefonie, maar ook toegang tot haar eigen bedrijfsnetwerk, zodat alle informatie direct inzichtelijk is en gedeeld kan worden met collega’s op andere (vaste) locaties van het Ministerie van EL&I. Hierdoor kan snel en efficiënt worden gewerkt ten tijde van een calamiteit.

Test

Om de complete Calamiteitendienst te testen heeft Tele2 Zakelijk samen met het ministerie onlangs een succesvolle oefening van de uitrol gedaan op het terrein van het Ministerie van Defensie in Stroe. Hierbij zijn alle onderdelen getest in samenwerking met alle betrokken leveranciers.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.