Verstandige ondernemers kiezen voor redundante telecomverbinding

Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen (SBEB) heeft marktpartijen uitgedaagd om een betaalbaar standaardaanbod voor een dubbel uitgevoerde verbinding te ontwikkelen voor individuele ondernemers, mkb en het grootwinkelbedrijf. Doel is het uitwijken naar een tweede telecomverbinding voor pinnen bij het optreden van storingen.

Grote ketens en tankstations maken al vaak gebruik van een dubbel netwerk. In geval van storing in het primaire netwerk verloopt het pinverkeer automatisch via het secundaire netwerk. Maar dat is meestal relatief duur maatwerk.

Regelmatig komen storingen in het pinverkeer voor. Het pinverkeer loopt immers via diverse schakels die niet dag en nacht 100 procent beschikbaar zijn. Dit komt doordat er onderhoud gepleegd moet worden, of doordat er ergens iets misgaat. Een storing in het primaire netwerk kan diverse oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een dragline trekt een kabel kapot, de elektronica in de lokale verbinding begeeft het, of het core netwerk bij een telecomoperator valt uit (zoals onlangs bij Vodafone). De aanbieders in de pinketen nemen zelf maatregelen om uitval te voorkomen, maar ook winkeliers, horecaondernemers en andere ondernemers met een pinautomaat kunnen voorzieningen treffen. Bijvoorbeeld om de beschikbaarheid van de zwakste schakel te verhogen: de telecomverbinding. Een eenvoudige oplossing is een tweede telecomverbinding om naar uit te wijken.

Dubbel uitgevoerd

Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen initieert en ondersteunt projecten die de veiligheid en efficiency van het betalingsverkeer vergroten. De stichting heeft in dit kader een aantal producten getoetst aan kwaliteitseisen. Een van die eisen is een minimale beschikbaarheid van 99,8 of 99,9 procent. Ter vergelijking: een enkele verbinding met keurmerk voor pinnen heeft een minimale beschikbaarheid van 99,6 procent. Het huidige aanbod staat hier . De Stichting verwacht eind juni producten van nog een aantal leveranciers toe te kunnen voegen.

Alarmering

Een dubbel netwerk is niet alleen een issue bij pinnen, maar is ook aan de orde bij alarmeringssystemen. Verzekeringsmaatschappijen stellen strenge eisen aan winkels met een groot overvalrisico, zoals juweliers, zodat de kans dat een alarmbericht niet arriveert bij een particuliere alarmcentrale (PAC) minimaal is. Met een dubbele verbinding is het eenvoudiger aan die strenge regels te voldoen dan met een enkele. Door eisen voor het pinnen en alarmering te combineren, kunnen ondernemers volgens de stichting vaak kosten besparen.

Bedrijfskritisch

Een redundante telecomverbinding is vooral relevant voor ondernemers voor wie het pinnen bedrijfskritisch is. De investering varieert van rond een tientje extra per maand voor een eenvoudige oplossing tot meer dan honderd euro per maand voor totaaloplossingen met de meest optimale dubbele verbinding, inclusief beschikbaarheidsrapportages en monitoring. Maar doorgaans is er geen sprake van kostenverhoging: veel winkels hebben een historisch gegroeide spaghetti aan verbindingen (aparte verbindingen voor aparte toepassingen). In het breedbandtijdperk is het volgens de stichting verstandig al die toepassingen te bundelen en te laten communiceren over één breedbandverbinding die een back-up heeft. Vaak kunnen andere toepassingen dan pinnen ook meeprofiteren van de uitwijkverbinding. Daardoor wordt het rendement op de investering in een verdubbeling nog hoger. Een telecomadviseur kan de ondernemer bij het veranderingstraject helpen.

Mobiele verbinding

Sommige ondernemers kiezen voor een mobiel netwerk, ondanks dat de betaalautomaat op een vaste plek staat. Waarom? Installatie is eenvoudig (‘plug and play’) en er is geen bekabeling nodig in de winkel. Hebben ondernemers echter veel problemen met de mobiele communicatie, dan adviseert de stichting toch te kiezen voor een vast netwerk en een kabel aan te leggen. Bij sommige mobiele betaalautomaten is zo’n switch mogelijk. Een betaalautomaat via een mobiele verbinding is volgens de stichting minder betrouwbaar dan een terminal via een vast netwerk. De kans op overbelasting neemt door het stijgende gebruik van smartphones toe. Ook kunnen ondernemers te maken krijgen met een beperkt bereik van het mobiele netwerk op de plaats waar de betaalautomaat zich bevindt. Mobiele verbindingen zijn er met en zonder keurmerk. Een telecomverbinding zonder keurmerk geeft volgens de Stichting meer storingsrisico’s. Bij een pinautomaat via een mobiel netwerk levert de terminalleverancier meestal ook die telecomverbinding.

Roaming sim

Als de mobiele betaalautomaat steeds op andere plaatsen wordt gebruikt, bijvoorbeeld bij bezorgdiensten, is overstappen naar een vast netwerk niet mogelijk. Het kan dan verstandig zijn om via meerdere telecompartijen te kunnen communiceren via een ‘roaming sim’. Zelfs als de automaat altijd op dezelfde plek wordt gebruikt, bijvoorbeeld in een horecaonderneming waar een mobiele automaat vaak noodzaak is, kan het verstandig zijn om voor zo'n (duurdere) roaming sim te kiezen. Als de eigen mobiele operator dan uitvalt, kan de ondernemer het netwerk van een ander gebruiken.

Ondernemers worden steeds afhankelijker van de goede werking van de pinketen. Vorig jaar zijn er ruim 2,3 miljard pintransacties verricht. Afhankelijk van de branche waarin de ondernemer actief is, gaat een groot deel van de transacties via de pinpas. Kijken we naar de omzet, dan gaat inmiddels in elk geval het grootste deel via de pinketen. Uitval betekent dan ook meteen een grote schadepost voor ondernemers en moet zoveel mogelijk beperkt worden. Door de dubbele telecomverbinding kunnen ondernemers de beschikbaarheid van het pinverkeer in belangrijke mate verhogen.

3 comments on “Verstandige ondernemers kiezen voor redundante telecomverbinding

 1. RBouwer on

  Vodafone heeft een dienst Virtual National Roaming. Hierbij wordt op hun sim zowel het Nederlandse netwerk als het Duitse Vodafone netwerk geactiveerd. Bij uitval van het Nederlandse netwerk kan je het Duitse netwerk selecteren en kan je via roaming andere netwerken activeren.
  Of het (goed) werkt is mij niet helemaal bekend. Naar aanleiding van de brand in Rotterdam schijnt het wel gewerkt te hebben bij één van hun andere grote klanten.

 2. Bart Schutte on

  Interessant artikel, wie kan mij wat meer info over de “roaming-sim” geven. Ik heb nog geen nationale sim gezien die meerdere providers kan bedienen. Of spreken we hier over een buitenlandse SIM die we in een device in Nederland stoppen…

  • BTG kennismanager on

   Hoi Bart,

   Jaap Akkermans gedetacheerd bij Stichting Bevorderen Efficiënt Betalingsverkeer kan jou die informatie geven.

   Ik speel je zijn gegevens door.

   Eric van der Steen

Reageren is niet mogelijk

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.