Studenten diergeneeskunde experimenteren met LTE

Studenten diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht starten deze week een pilot met de nieuwe generatie mobiele netwerken LTE. Samen met KPN, SURFnet en LG gaan zij in de pilot kennis en ervaring opdoen met de mogelijkheden van nieuwe, zogenaamde 4e generatie (4G), mobiele netwerken. Met deze netwerken worden toepassingen die veel bandbreedte nodig hebben, zoals video via een mobiel apparaat, mogelijk. De eerste resultaten van deze proef worden nog dit jaar bekend.

Studenten die aan de Universiteit Utrecht (UU) de master Landbouwhuisdieren volgen, werken met dieren verspreid over verschillende gebouwen. Via het 4G-netwerk kunnen docenten via tablets studenten live volgen bij hun handelingen. Tot nu toe moest een docent fysiek aanwezig zijn om studenten te beoordelen en te ondersteunen, maar met deze technologie kan hij op afstand meekijken. Studenten krijgen hierdoor meer verantwoordelijkheid. Ook kunnen studenten en docenten de handelingen achteraf terugzien. De docent kan zo een betere beoordeling geven of de behandeling samen met de student evalueren. Tevens kunnen studenten en docenten vanuit de verschillende gebouwen het elektronische patiëntendossier op afstand bekijken en bijhouden. De huidige pilot beperkt zich tot de faculteit Diergeneeskunde. Maar wanneer het 4G-netwerk over heel Nederland is uitgerold, wordt het ook mogelijk om studenten te volgen die aan de slag zijn bij praktijken en boerderijen in het hele land.

Eduroam

Mobiele communicatie speelt een steeds belangrijker rol in het hoger onderwijs en onderzoek. Voor het nieuwe werken en leren is een onbeperkte en hoogwaardige toegang tot het internet van groot belang. SURFnet, KPN, LG en de UU gaan onderzoeken hoe draadloze netwerken zoals UMTS, Wi-Fi en het nieuwe LTE (zie ook het BTG-artikel over de doorbraak van LTE) daartoe beter kunnen worden geïntegreerd met het SURFnet-netwerk en daarmee ook met het internet. Met je laptop of smartphone direct toegang hebben tot het internet? Dat kan met eduroam. Studenten of medewerkers kunnen met hun  eigen inloggegevens van hun  instelling draadloos toegang krijgen tot een gastnetwerk binnen de SURFnet-doelgroep. Studeer je bijvoorbeeld aan de Hogeschool van Amsterdam en volg je een vak bij de Universiteit van Amsterdam? Dankzij eduroam kan je bij beide instellingen veilig en eenvoudig gebruikmaken van het draadloze netwerk. Veel van de op SURFnet aangesloten instellingen nemen deel aan eduroam, waardoor gebruikers veilig gebruik kunnen maken van de draadloze en vaste netwerken van deze instellingen. Behalve in Nederland zet deze ontwikkeling zich ook internationaal door.

Internationaal

Eduroam vind je niet alleen in Nederland. In onder andere de volgende landen tref je ook eduroam aan: Andorra, Australië, België, Bulgarije, Canada, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot Brittannië, Hongarije, Ierland, IJsland, Israël, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland.

Kees Neggers, directeur van SURFnet: ‘Deze koppeling proberen we zo naadloos, gebruiksvriendelijk en veilig mogelijk te doen. Daarom gebruiken we authenticatie op basis van eduroam. De resultaten van het onderzoek zullen voor algemeen gebruik beschikbaar zijn.’

Bas Dekker, country manager Mobile Communications bij LG Electronics, de leverancier van de smartphones voor deze pilot, voegt daar aan toe: ‘LG heeft wereldwijd 24 procent van alle LTE-patenten in handen en claimt daarmee haar technologisch leiderschap. In Korea en de Verenigde Staten wordt het LTE-netwerk al volop gebruikt. In Nederland is LG ook klaar voor de toekomst.’

Nieuwe leren en werken

De partijen in de pilot geloven in de voordelen van het nieuwe werken en leren waarin studenten en onderzoekers overal en altijd op hun manier kunnen leren en samenwerken. Mobiele netwerken kunnen hieraan bijdragen. Door deze netwerken krijgen studenten en medewerkers bij Nederlandse instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek op een eenvoudige, veilige en vertrouwde wijze toegang tot moderne ICT-toepassingen.

Het nieuwe LTE-netwerk, met zijn veel hogere snelheden en kortere aanmeldtijden, zal een flinke sprong voorwaarts kunnen betekenen. De gebruikersgroep van SURFnet is altijd uitermate geschikt gebleken om een voortrekkersrol te spelen bij de invoering van nieuwe netwerkdiensten. Het internet zelf is hiervan het bekendste voorbeeld.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.