BTG start projectgroep Beveiliging

Belangenvereniging BTG gaat binnenkort van start met de projectgroep Beveiliging. Het gaat om een besloten groep die in principe alleen toegankelijk is voor gewone, geassocieerde en buitengewone leden van de vereniging. Geïnteresseerde leden kunnen zich hier aanmelden. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt! Na aanmelding ontvang je een persoonlijke uitnodiging voor een eerste kennismakingsbijeenkomst.

Bij circa 10.000 Nederlandse bedrijven is de afgelopen vijf jaar gevoelige informatie op straat komen te liggen. Niet alleen staat de continuïteit van het bedrijf hierdoor op het spel, het kost het bedrijfsleven jaarlijks circa 115 miljoen euro, nog afgezien van de reputatieschade. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Nationale-Nederlanden. Een inbraak in het ICT-systeem wordt als belangrijkste risico genoemd (48 procent) voor het ongewenst weglekken van bedrijfsgevoelige informatie. Verder worden in de top 5 aangegeven: het naar huis sturen van bestanden door medewerkers via e-mail (27 procent), het kopiëren van belangrijke documenten (26 procent) en het versturen van onbeveiligde e-mails en bestanden (26 procent). De toegenomen populariteit van het concept Bring Your Own Device zorgt voor nieuwe veiligheidsissues op de werkvloer.

Brede meldplicht

De gewijzigde Telecommunicatiewet artikel 11.3a bevat een meldplicht voor inbreuken op persoonsgegevens. Zo moet de aanbieder van een openbare elektronische communicatiedienst een inbreuk op de beveiliging, die nadelige gevolgen heeft voor de bescherming van persoonsgegevens onverwijld melden bij het college, dat wil zeggen de OPTA, via het meldpunt bij Agentschap Telecom. Een datalek moet ook onverwijld worden gemeld aan het slachtoffer indien de inbreuk op de persoonsgegevens waarschijnlijk ongunstige gevolgen heeft voor diens privacy. Deze smalle meldplicht, die alleen gaat gelden voor telefonie- en internetaanbieders, schiet volgens Bits of Freedom echter duidelijk te kort. Volgens deze burgerrechtenvereniging hebben we dringend een brede meldplicht nodig, eentje die van toepassing is op iedereen die persoonsgegevens verwerkt, inclusief de overheid.

Cyber security

De impact van digitale inbraken en dreigingen is groot en neemt toe. Om deze dreigingen het hoofd te bieden, lanceerde ICT~Office onlangs het Cyber Security Manifest. Slechts een op de tien klanten heeft echter daadwerkelijk meer geld over voor sterkere beveiliging van de ICT-producten en -diensten. Alle organisaties die ICT gebruiken zouden volgens ICT~Office standaard een vast percentage van hun budget moeten reserveren ten bate van beveiliging.

IPv6

Tegelijkertijd moeten bedrijven investeren in IPv6, zowel om op de langere termijn kosten te besparen als om rendement op technologische investeringen die van het internet afhankelijk zijn zeker te stellen. Hoe langer een bedrijf wacht met de overstap op IPv6, des te duurder die overstap wordt. Als de komende tijd IPv6 niet op grote schaal wordt ingevoerd, betekent dit volgens de Stichting IPv6 Nederland dat een reële bedreiging voor de integriteit, de stabiliteit en de interoperabiliteit van het internet. IPv6 biedt nieuwe mogelijkheden op het gebied van beveiliging. Zo ondersteunt IPv6 standaard IPsec. IPsec is een onderdeel van het internet protocol dat zorg draagt voor de beveiliging van een verbinding. Bij deze beveiliging zijn twee aspecten te onderscheiden: de aanmelding van de gebruiker (authenticatie) en de versleuteling van een verbinding zelf (encryptie). Met IPv6 kan data versleuteld worden verzenden. Hierdoor wordt het zeer moeilijk gemaakt om zonder toestemming gevoelige data te onderscheppen en te bekijken.

Kortom: genoeg gespreksstof voor een eerste kennismakingsbijeenkomst van de projectgroep Beveiliging. Vragen? Stuur een e-mail naar: kennismanager@btg.org

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.