Mobiel dataverkeer zal vervijftienvoudigen tussen 2011 en 2017

Ericsson verwacht dat 85 procent van de wereldbevolking in 2017 toegang heeft tot een 3G-netwerk en 50 procent tot een LTE/4G-netwerk. In dat jaar verwacht Ericsson ongeveer negen miljard mobiele abonnementen, dit in vergelijking met zes miljard aan het eind van 2011. Deze voorspellingen staan in het tweede Traffic en Market Report van Ericsson.

Het aantal mobiele breedbandabonnementen zal oplopen tot vijf miljard in 2017. Eind 2011 waren dit er een miljard. Verder is de prognose dat er in 2017 drie miljard smartphone-abonnementen zijn afgesloten; in 2011 waren dit er 700 miljoen. In het eerste kwartaal van 2012 waren er ongeveer 450 miljoen mobiele abonnementen in West-Europa. Geschat wordt dat daar meer dan 100 miljoen abonnementen bijkomen tot het einde van 2017.

Mobiele dataverkeer

De belangrijkste trend die ook in dit rapport naar voren komt, is dat ‘alles mobiel gaat’. Deze ontwikkeling wordt vooral gedreven door de toenemende vraag naar overal en altijd verbonden zijn met het internet en het gebruik van video en cloudgebaseerde diensten, maar ook door machine-to-machine communicatie. Uit het rapport blijkt verder dat het totale mobiele dataverkeer blijft stijgen. In de periode tussen het eerste kwartaal van 2011 en dat van 2012 verdubbelde dit. Video is hiervoor de belangrijkste reden. Smartphones zijn tevens een van de belangrijkste aanjagers van de toename in dataverkeer. Ericsson verwacht dat mobiel dataverkeer zal vervijftienvoudigen tussen 2011 en 2017.

Douglas Gilstrap, senior vice president en hoofd strategie bij Ericsson: ‘Tegenwoordig is toegang tot internet een voorwaarde voor elk apparaat. Dit resulteert in een groeiende vraag naar mobiel breedband en een sterke toename in dataverkeer. Operators zijn erop gericht deze groei te bevorderen en een goede gebruikerservaring te bieden door middel van netwerken met een hoge capaciteit en hoge datasnelheden. Circa 75 procent van de HSPA-netwerken is wereldwijd opgewaardeerd tot een pieksnelheid van 7,2 Mbps of hoger en ongeveer 40 procent is opgewaardeerd tot 21 Mbps.’

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.