Onderzoekers Universiteit Twente pleiten voor nieuwe WiFi-standaard

WiFi, de bekende standaard voor draadloos internet, loopt technisch tegen zijn grenzen aan. Vooral in drukke omgevingen, met veel verschillende netwerken en meerdere apparaten die gebruikmaken van draadloos internet, daalt de efficiëntie sterk. In sommige gevallen zelfs tot onder de 20 procent. Dit blijkt uit verkennend onderzoek van het onderzoeksinstituut CTIT van de Universiteit Twente in opdracht van Agentschap Telecom.

Door de toenemende vraag naar bandbreedte zal de efficiëntie van WiFi in de toekomst waarschijnlijk nog verder dalen. We moeten volgens de onderzoekers daarom nadenken over een nieuwe WiFi-standaard.

In de praktijk haal je met een draadloze internetverbinding (WiFi) bijna nooit de snelheid die op de verpakking van je router staat. Een snelheid die in de praktijk de helft lager uitvalt dan de geadverteerde snelheid, is eerder regel dan uitzondering. Volgens onderzoeker Roel Schiphorst van het onderzoeksinstituut CTIT van de Universiteit Twente is de voornaamste reden hiervoor dat de technologie sinds de introductie van de WiFi-standaard in de jaren tachtig niet wezenlijk meer is gewijzigd, terwijl er steeds meer draadloze netwerken actief zijn en er steeds meer apparaten in omloop zijn die gebruikmaken van WiFi-verbindingen. Denk in dit verband alleen maar eens aan de stormachtige opkomst van Bring Your Own Device.

Meer problemen

‘WiFi is een inefficiënte manier van communiceren geworden. Nu de band steeds drukker wordt, komen er waarschijnlijk steeds meer problemen’, aldus Schiphorst. Volgens Taco Kluwer van Agentschap Telecom, opdrachtgever en mede-onderzoeker, is het een van de taken van het Agentschap Telecom om op deze manier het spectrum te monitoren en hierover te rapporteren. 'Het is van belang dat fabrikanten gaan onderzoeken hoe de WiFi-standaard in drukke scenario’s kan worden verbeterd. Op die manier kunnen we nog lang gebruikmaken van deze mooie technologie.'

Efficiëntie

Als er ergens veel draadloze netwerken actief zijn, of als er veel apparaten aanwezig zijn die hier gebruik van maken, dan daalt voor elk netwerk de efficiëntie. De reden hiervoor is dat hoe meer apparaten tegelijkertijd gebruikmaken van een netwerk, en hoe meer netwerken er actief zijn, hoe meer bandbreedte gebruikt wordt voor verschillende controlemechanismes, in plaats van voor daadwerkelijk dataverkeer. In een drukke omgeving kan de bandbreedte die gebruikt wordt voor het daadwerkelijk verzenden van data teruglopen tot minder dan 20 procent.

Het onderzoek is uitgevoerd door Jan-Willem van Bloem en Roel Schiphorst verbonden aan de leerstoel Signals & Systems van de Universiteit Twente (die geleid wordt door professor Kees Slump) en door Taco Kluwer van Agentschap Telecom. De resultaten worden binnenkort gepubliceerd in het tijdschrift: Journal of Green Engineering, Special Issue on Cognitive Radio.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.