IT is vaak nog blok aan het been

Uit onderzoek onder 650 IT- en bedrijfsmanagers in Europa is gebleken dat de meerderheid van de bedrijfsmanagers (72 procent) vindt dat IT hen niet helpt bij het bereiken van hun doelen. Twee derde van de IT-managers (67 procent) herkent dit en denkt niet dat het bedrijf IT als ondersteunend ziet. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Cordys. De onderzoekers signaleren een groeiende kloof tussen IT en business.

De onderzoekers leggen tevens de redenen van het falen van IT bloot. De faalfactoren zijn zowel technisch als organisatorisch van aard. Projecten duren langer dan gepland (36 procent), bedrijfssystemen zijn inflexibel en vormen eilandjes (27 procent) en het duurt te lang voordat IT het probleem snapt en goed gereageerd heeft (17 procent). Gelet op het hopeloze falen van de afdeling IT, is het volgens de onderzoekers niet verwonderlijk dat bijna een kwart van de managers IT omzeilt door zelf cloudgebaseerde oplossingen in te zetten.

Topprioriteiten

Managers noemen het verbeteren van de klantenservice en betrokkenheid bij klanten (70 procent), verlagen van kosten (70 procent), verhogen van de productiviteit en ‘meer doen met minder’ (67 procent) als hun topprioriteiten voor 2012. Bijna alle managers zeggen dat ze verbeteringen zouden willen zien in de manier waarop het bedrijf functioneert om zo de productiviteit van werknemers en het bedrijf te verhogen (74 procent). Daarnaast noemen zij het integreren van informatiesystemen (71 procent) en samenwerking tussen verschillende afdelingen (68 procent) als belangrijke aandachtspunten.

Veranderingen

De meeste managers (65 procent) hebben niet het gevoel dat IT hen helpt bij het doorvoeren van de nodige veranderingen. Opmerkelijk genoeg is de IT-afdeling het hiermee eens want een grote meerderheid van de IT-managers (80 procent) vindt dat hun systemen niet goed genoeg zijn. Problematisch noemen zij bijvoorbeeld dat de huidige IT niet goed functioneert bij het sturen van onverwachte interacties met klanten (45 procent), het overzichtelijk weergeven van de bedrijfsbehoeften (44 procent) en het beschikbaar maken van data op mobiele apparaten (43 procent).

Afraffelen

Alle IT-managers krijgen wel eens de opdracht om operationele verbeteringen door te voeren. Een meerderheid daarvan (57 procent) zegt dat het huidige economische klimaat er toe leidt dat projecten steeds sneller moeten worden afgerond (lees: afraffelen). De meeste IT-directeuren en –managers (92 procent) geven aan dat er al projecten lopen of gepland zijn om de operationele effectiviteit te verbeteren. Deze projecten focussen voornamelijk op prioriteiten als informatiesysteemintegratie (74 procent), het beschikbaar maken van bedrijfsinformatie om betere beslissingen te kunnen maken (72 procent) en de productiviteit van werknemers (71 procent).

Samenwerken

Er is één aspect waar IT en de business het over eens zijn: ze werken niet genoeg samen aan projecten, laten een gebrek aan transparantie en begrip zien tussen IT en het bedrijf. Dat gebrek aan samenwerking heeft ernstige gevolgen: 23 procent van de managers passeert IT helemaal en zet cloudgebaseerde oplossingen in. IT-managers herkennen dit en meer dan de helft (56 procent) denkt dat een deel van het bedrijf al cloudgebaseerde oplossingen heeft ingezet. 42 procent denkt dat dit gedaan wordt om oplossingen snel draaiend te krijgen.

Het is duidelijk dat de huidige druk op organisaties veroorzaakt wordt door zowel het economische klimaat als toenemende concurrentie. Dat betekent dat bedrijven steeds meer van IT zullen vragen in een korter tijdschema. Dit onderzoek laat zien waarom IT faalt in het voldoen aan de eisen van het bedrijf en wat de consequenties hiervan zijn.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.