Mannen geschikter voor het nieuwe werken dan vrouwen

 • Mannen geven minder om een gestructureerde werkomgeving dan vrouwen. Daarnaast vinden ze persoonlijke onafhankelijkheid in hun werk belangrijker dan het andere geslacht. Dit maakt ze geschikter voor het nieuwe werken dan vrouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van testuitgeverij TalentLens onder bijna 900 respondenten. Zij vulden Sosie in, een persoonlijkheidsvragenlijst waarmee voor het eerst kan worden gemeten of iemand geschikt is voor het nieuwe werken.

Met Sosie worden zowel de persoonlijkheid van een werknemer als zijn waarden gemeten. Beide zijn van belang om een inschatting te maken of iemand geschikt is tijd- en plaatsonafhankelijk te werken. ‘Veel werkgevers zijn angstig om hun personeel zelf hun tijd in te laten delen’, zegt Olaf Korsten, psycholoog bij TalentLens. ‘Ze zijn bijvoorbeeld bang dat de werknemer dan niet productief is. Met deze vragenlijst kan een werkgever deze twijfel wegnemen en meten of zijn personeel hiertoe in staat is.’

Thuiswerken

Uit het onderzoek blijkt dat de persoonlijkheid en waarden van mannen beter bij het nieuwe werken passen dan die van vrouwen. Zo hechten mannen gemiddeld minder waarde aan hulp en motivatie van anderen in hun werk dan vrouwen en vinden ze een gestructureerde werkomgeving minder belangrijk. Beide punten zijn van belang om geschikt te zijn op een flexibele manier werk in te delen. Korsten: ‘De werkomgeving is thuis vaak rommeliger dan op kantoor. Ook heb je thuis geen collega’s die zeggen of je iets goed doet en die je kunnen motiveren.’

Eigenschappen

Een flexibele werknemer voldoet aan de volgende eisen:

 • Hij of zij heeft een hoge verantwoordelijkheid. Deze personen zijn volhardend in het afronden van hun taken, zelfs wanneer ze obstakels tegenkomen.
 • Hij of zij beschikt over een hoge vitaliteit. Deze personen zijn gedreven en energiek. Ze werken graag in een hoog tempo.
 • Hij of zij hecht weinig waarde aan de hulp, motivatie en aanmoediging van anderen.
 • Hij of zij heeft een hoge mate van onafhankelijkheid.
 • Hij of zij hecht bovengemiddeld waarde aan prestaties.
 • Hij of zij hecht veel waarde aan nieuwe ervaringen en confrontaties met nieuwe en wisselende situaties.
 • Hij of zij hecht relatief weinig waarde aan een gestructureerde werkomgeving.

Jongeren

Ruim vier op de tien organisaties, bovengemiddeld vaak in de sector dienstverlening, hebben het nieuwe werken ingevoerd of zijn er mee bezig, zo bleek eind vorig jaar uit de Ernst & Young ICT Barometer onder 600 managers en professionals in het bedrijfsleven en bij de overheid. Bijna de helft van alle werknemers werkt (gedeeltelijk) vanuit huis en dat aantal is al jaren stabiel. Het gemiddelde aantal thuiswerkuren steeg met zo’n 30 procent: van 10 in 2009 naar 13 in 2011. In alle sectoren steeg het aantal thuisgewerkte uren, behalve bij de overheid. Opmerkelijk is dat thuiswerken onder jonge werknemers veel minder populair is dan onder hun oudere collega’s. Onder de jongeren neemt de animo voor thuiswerken af terwijl die onder ouderen juist toeneemt. Kennelijk voelen jonge werknemers uit carrièreoverwegingen sterk de behoefte om in hun bedrijf letterlijk in beeld te blijven. Dat gevoel wordt in economisch onzekere tijden nog eens extra aangewakkerd, zo vermoeden de onderzoekers.

Het succes van flexwerken blijkt dus afhankelijk te zijn van persoonlijkheid en waarden. Blijkbaar hebben mannen over het algemeen dus een ander persoonlijkheidsprofiel en een ander waardenpatroon dan vrouwen. Interessant in dit verband is om verder te onderzoeken in hoeverre leeftijd een rol speelt in relatie tot de geschiktheid voor het nieuwe werken.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.