BTG start projectgroep Competenties en Talentontwikkeling

Belangenvereniging BTG gaat binnenkort van start met de projectgroep Competenties en Talentontwikkeling. Het gaat om een besloten groep die in principe alleen toegankelijk is voor gewone, geassocieerde en buitengewone leden van de vereniging. Geïnteresseerde leden kunnen zich hier aanmelden. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt! Na aanmelding ontvang je een persoonlijke uitnodiging voor een eerste kennismakingsbijeenkomst. Om deel te mogen nemen in deze speciale projectgroep wordt van de leden wel een actieve opstelling verwacht.

Als onderdeel van het programma Mens & Talent wordt in deze projectgroep onder professionele begeleiding onderzocht in hoeverre het mogelijk is te komen tot een keurmerk op basis van persoonscertificering, denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘BTG-gecertificeerd in communicatietechnologie’.

Vakkennnis

De NEN-EN-ISO/IEC 17024:2003 en de ontwerpnorm NEN-EN-ISO/IEC 17024:2011 stellen algemene eisen aan instellingen die certificatie van personen uitvoeren. Met persoonscertificering onder de noemer ISO 17024 stel je onafhankelijk en objectief vast of iemand over de vereiste vakkennis beschikt. Certificering van personen is een bekend fenomeen in de ICT-branche waar de afkorting MCITP bijvoorbeeld staat voor de Microsoft Certified IT Professional. Deze persoonscertificatie is echter leveranciersgebonden en alleen gericht op het goed kunnen inzetten van Microsoft-producten. Een nog te ontwikkelen BTG-certificaat is het beste te vergelijken met de NIMA A, B en C-certificaten voor marketingprofessionals of de NIBE-modules voor bankiers of NEVI-diploma’s voor inkopers, maar dan toegepast op professionals die werkzaam zijn in het vakgebied bedrijfscommunicatietechnologie (of simpel gezegd, de C in ICT). Zulke certificaten kunnen uiteindelijk worden verleend bij het behalen van door BTG gecertificeerde diploma’s en/of het aantonen van door BTG voorgeschreven praktijkkennis en ervaring. Van de nog te ontwikkelen certificaten kunnen verschillende varianten bestaan, bijvoorbeeld voor verschillende functiegroepen en voor opeenvolgende senioriteitsniveaus. Denk bijvoorbeeld aan een BTG gecertificeerde ‘regiehouder mobiele communicatie’, een BTG-gecertificeerde ‘manager Communicatienetwerken’, of misschien wel een BTG-gecertificeerde ‘specialist bring your own device’. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet over NEN 8878 certificering voor telefonische bereikbaarheid van een organisatie. In het kader van de projectgroep gaat het niet over technische, maar over professionele normen.

Norm stellen en bewaken

BTG stelt de norm en bewaakt die. BTG bepaalt wat een professional die verantwoordelijk is voor communicatietechnologie moet kunnen. Dit wordt uitgedrukt in functieprofielen, competentieprofielen, senioriteitsniveaus, ervaringseisen, exameneisen en EVC-procedures. EVC staat overigens voor Elders of eerder Verworven Competenties voor het aantonen van opgedane praktijkervaring. BTG stelt deze op en actualiseert die jaarlijks. BTG ontwikkelt en levert dus zelf geen opleidingen en dergelijke. Dat wordt aan de markt overgelaten. Tevens bewaakt BTG de norm. BTG controleert welke opleidingen en EVC-procedures voor toetsing van praktijkervaring voldoen aan de BTG-eisen, zodat door de betreffende marktpartij (bijvoorbeeld Capgemini Academy, ISBW of een HBO-instelling) een BTG-certificaat mag worden afgegeven. Dat kan door zelf examens af te nemen (zoals NIMA), of  door zelf toe te zien (of bijvoorbeeld de Examenkamer te laten toezien) op partijen die examens afnemen. BTG kan steekproeven doen bij gecertificeerde opleiders en adviseurs. BTG houdt tot slot een register bij van BTG-gecertificeerde professionals.

What’s in it for me?

De hamvraag is wat individuele BTG-leden eigenlijk hebben aan een persoonscertificaat. Momenteel bestaat er veel baanonzekerheid bij vertegenwoordigers van BTG-leden, omdat het vakgebied enorm aan het veranderen is. Oude zekerheden vervallen, simpelweg omdat de oude functies, zoals telecombeheerder, in hoog tempo verdwijnen. Het vakgebied wordt vaak onder de afdeling ICT of facilitaire zaken geschoven en daar niet altijd als volwaardig vakgebied (h)erkend. Niet zelden krijgen ICT-ers deze taken ‘erbij’. Certificering kan dus een garantie geven voor de kwaliteit van nieuwkomers in het vakgebied en (meer) baanzekerheid voor leden die traditioneel op dit terrein actief zijn. Een BTG-certificaat verhoogt je marktwaarde als professional. Daarnaast kan het opstellen van een degelijk functiehuis aan vertegenwoordigers van leden een houvast bieden in het uitstippelen van hun carrière in het vakgebied.

Een BTG-certificaat verhoogt je marktwaarde als professional

Aansprakelijkheid

De C van ICT gaat een steeds grotere rol spelen bij aansprakelijkheid van bedrijven en instellingen richting hun leden. Wanneer privacygevoelige gegevens van klanten op straat komen te liggen, is er een serieus gevaar om aansprakelijk te worden gesteld. Vergelijk dit met de Wet Financieel Toezicht. Hierin wordt aan banken de eis gesteld, dat ze met bekwaam personeel werken. Dat doen ze (onder andere) door van hun medewerkers te eisen, dat ze de NIBE-opleidingen met succes afronden. Leden zullen dus willen kunnen aantonen, dat ze met bekwaam personeel werken. Vakbekwaamheid kan worden aangetoond met een BTG-certificaat. In het licht van goed werkgeverschap en MVO willen leden aan hun klanten, medewerkers en de arbeidsmarkt kunnen aantonen, dat ze serieus in hun mensen investeren (permanente educatie). Zo kunnen ze een magneet worden voor goed personeel en hun eigen mensen gemotiveerd houden.

Met dank aan Kees Groeneveld, managing partner Colhorn Group en Annie Kempers, directeur Examenkamer

Met de projectgroep Competenties en Talentontwikkeling positioneert BTG zich als dé normzettende autoriteit in het vakgebied bedrijfscommunicatietechnologie, kortweg, de C in ICT. BTG bepaalt wat kwaliteit en professionaliteit in het vakgebied inhouden. Zo positioneert BTG zich als de de facto beroepsvereniging, zoals NIMA dat is in de marketing, NIBE bij bankiers en NEVI voor inkopers. Op die manier krijgt BTG een prominentere positie in het vakgebied en daarmee een stevigere basis om de verenigingsdoelen te realiseren.

 

One comment on “BTG start projectgroep Competenties en Talentontwikkeling

 1. John Thimister on

  Ik vind dit een prima idee! Bij mijn werkgever, de Provincie Limburg, is telefonie van de een op de andere dag toegevoegd aan ICT. Zelfs na 6 jaar deze werkzaamheden te hebben uitgevoerd binnen
  de ICT afdeling, kijkt ook het management hier nog vreemd tegenaan. Vandaar dat mijn funktie nog
  altijd niet is aangepast. Ben nog altijd Technisch Applikatie Beheerder en ben voor 100% werkzaam
  als Technisch Beheerder Telefonie.

  mvrgr John Thimister Provincie Limburg

Reageren is niet mogelijk

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.