KPN raakt tafelzilver aan de straatstenen niet kwijt

KPN heeft een update gegeven met betrekking tot de strategische review van de Duitse dochteronderneming E-Plus. Hoewel er meerdere opties zijn onderzocht, heeft deze zoektocht vooralsnog niets opgeleverd. Als gevolg van diverse aandelentransacties heeft het Mexicaanse América Móvil inmiddels 20,92 procent van de gewone aandelen KPN in bezit.

In een persbericht van 8 mei 2012 maakte KPN bekend dat het alle strategische opties zou gaan onderzoeken. Dit gebeurde na de aankondiging van het voornemen van América Móvil om een ongevraagd partieel openbaar bod uit te brengen in contanten op een aantal gewone aandelen dat niet meer dan 28 procent van alle uitgegeven en uitstaande gewone aandelen KPN vertegenwoordigt. Dit onderzoek vond volgens KPN plaats in het belang van alle aandeelhouders (inclusief de aandeelhouders die hun aandelen niet aanbieden) en andere stakeholders (zie ook het uitgebreide BTG-bericht hierover). Op 1 juni 2012 kondigde KPN vervolgens aan dat het concern alle strategische opties voor E-Plus zou gaan onderzoeken om waarde die versleuteld zou zijn in het Duitse bedrijfsonderdeel vrij te maken.

Opties

Als onderdeel van het strategische onderzoek heeft de raad van bestuur meerdere opties met verschillende partijen onderzocht om superieure waarde vrij te maken. Eén van deze opties in het bijzonder werd diepgaand geanalyseerd, waardoor KPN aanvullende inzichten heeft gekregen in de significante synergiën, die potentieel gerealiseerd kunnen worden door consolidatie in de Duitse markt. De huidige moeilijke omstandigheden op de kapitaalmarkten hebben er echter voor gezorgd dat er op dit moment geen overeenstemming bereikt kon worden. De gesprekken zijn daarom gestopt.

Onderwaardering

KPN is meer dan ooit van mening dat er significante waarde is versleuteld in de Duitse markt, en is overtuigd dat ook andere partijen deze zienswijze delen. KPN herhaalt zijn standpunt, dat het partiële bod van América Móvil het bedrijf significant onderwaardeert en geen passende premie biedt op alle uitstaande gewone aandelen voor het verkrijgen van significante invloed.

Position statement

In een vandaag gepubliceerd position statement herhaalt KPN zijn advies aan aandeelhouders om niet op het bod van op het ongevraagd partieel openbaar bod América Móvil in te gaan. De strategische review van KPN Group Belgium (BASE) die 16 april 2012 werd aangekondigd, is inmiddels afgerond. De raad van bestuur en raad van commissarissen van KPN hebben besloten om het proces om BASE te verkopen in juli op te starten. De opbrengsten zullen worden gebruikt om KPN’s kredietprofiel en financiële flexibiliteit te verbeteren. BASE is volgens KPN een succesvolle uitdager op de Belgische markt, die een sterke omzetgroei en attractieve margeontwikkeling laat zien met goede vooruitzichten voor verdere groei. De versnelde uitrol van het mobiel breedband netwerk in Duitsland en België zal volgens KPN bijdragen aan verdere winstgevende groei in die landen.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.