Afhankelijkheid telecommunicatie neemt toe, kwetsbaarheid netwerken stijgt

Onze samenleving wordt steeds afhankelijker van telecommunicatienetwerken. Iedereen rekent op de beschikbaarheid van deze verbindingen. Doordat we de netwerken steeds intensiever gebruiken, neemt de afhankelijkheid ervan toe, maar wordt de robuustheid van de verbindingen kwetsbaarder. Dat blijkt uit de Staat van de Ether 2011, het jaarverslag van Agentschap Telecom.

In het jaarbericht worden de trends en ontwikkelingen over telecommunicatie in 2011 beschreven. In 2011 deden zich diverse incidenten voor op het gebied van telecommunicatie. Incidenten die soms grote maatschappelijke gevolgen hadden. Denk aan de branden in de zendmasten van Smilde en Lopik, het uitvallen van de metro in Rotterdam en een verstoring van het scheepvaartverkeer in de Rotterdamse haven. Ook dit jaar waren er legio grotere en kleinere storingen. Denk aan de brand in het telecomknooppunt van Vodafone en de huidige stroomstoring in Nieuwegein.

Filevorming

Daarnaast komen er steeds meer toepassingen die gebruikmaken van vergunningsvrije ruimte in de etherfrequenties zoals WiFi-netwerken, centrale deurvergrendeling, et cetera. Hierdoor ontstaat lokaal soms filevorming op het netwerk. Lastig voor particuliere toepassingen, potentieel bedreigend bij bedrijfsmatige toepassingen en desastreus voor zakelijke grootgebruikers. Verder zijn er apparaten op de markt die het frequentiebereik bewust verstoren, bijvoorbeeld ter ondersteuning van illegale activiteiten. Agentschap Telecom waarborgt de beschikbaarheid van moderne en betrouwbare telecommunicatie in en voor Nederland. Agentschap Telecom heeft als taak cruciale en vitale verbindingen goed te laten verlopen. In een speciale persconferentie zal Agentschap Telecom volgende week ingaan op de bedreigingen waarmee telecommunicatienetwerken kunnen worden geconfronteerd. Een verslag van deze bijeenkomst volgt later.

Belangenvereniging BTG gaat binnenkort van start met de projectgroep Disaster Recovery. In deze projectgroep staat het begrip bedrijfscontinuïteit centraal. Deelnemers zullen gezamenlijk zoeken naar mogelijke oplossingen voor majeure en kleinere verstoringen in de netwerken van van telecom- en internetproviders. Mogelijke onderwerpen: uitwijkcentra, national roaming, noodnet et cetera. Het gaat om een besloten groep die in principe alleen toegankelijk is voor gewone, geassocieerde en buitengewone leden van de vereniging. Geïnteresseerde leden kunnen zich hier aanmelden. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt! Na aanmelding ontvang je een persoonlijke uitnodiging voor een eerste kennismakingsbijeenkomst. Om deel te mogen nemen in deze speciale projectgroep wordt van de leden wel een actieve opstelling verwacht.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.