Consolidatie van de Europese telecomsector lijkt onvermijdelijk

Als gevolg van de huidige moeilijke omstandigheden op de kapitaalmarkten kwam KPN vorige week niet tot overeenstemming met betrekking tot de overname van de Duitse dochter E-Plus door het onlangs door Moody’s afgewaardeerde Spaanse Telefónica. Volgens telecomcorrespondent Daniel Thomas van de Financial Times staan de ontwikkelingen bij KPN niet op zichzelf. De Europese operators zijn best bereid om te praten over fusies, maar niet tegen elke prijs. Desondanks zou de Europese telecomsector aan de vooravond staan van een ware fusie- en overnamegolf.

Volgens Thomas gonst het momenteel van de fusie- en overnamegeruchten. Zo voorspelt een private equity telecominvesteerder dat het volgend jaar een druk overname- en fusiejaar wordt op de Europese telecommarkt.

'The funding is there from private equity and the opportunities are there. Some of the big guys lost half their operating cash flow last year.’

Tot nog toe hebben de nationale telecomtoezichthouders zich tegen een vergaande consolidatie verzet, omdat het handhaven van een gezonde competitie en het garanderen van lage prijzen voor de eindgebruikers voorrang kregen. Maar telecompartijen hebben bewezen dat ze creatieve oplossingen kunnen bedenken om deze restricties van de toezichthouders te omzeilen. Zo werd onlangs bekend dat Telefónica UK en Vodafone UK onder het motto One grid, two networks hun netwerkinfrastructuur voortaan gaan delen via een nationale grid van 18,500 sites, inclusief gsm-masten. Zelfs onze eigen hardliner Neelie Kroes liet onlangs weten dat als er uiteindelijk slechts enkele pan-Europese telecomproviders overblijven na een consolidatieslag dit niet automatisch slecht hoeft te zijn voor de concurrentie.

Afschrijvingen

Arthur D. Little en Exane BNP Paribas voorspellen dat de telecominkomsten met 19 miljard euro zullen dalen tot 208 miljard euro in 2015 ondanks de stormachtige groei van mobiele data. Om congestie als gevolg van die big data te voorkomen, zullen forse investeringen moeten worden gepleegd in de telecomnetwerken. Ondertussen houden de aandeelhouders onverkort vast aan de hen beloofde dividenduitkeringen. Telecomconcerns komen hierdoor in de problemen, omdat het verlagen van de schulden momenteel topprioriteit is. Die hoge schulden, die voor de hele Europese telecomsector door Deutsche Bank worden geschat op 272 miljard euro, zijn mede het gevolg van acquisities die in het verleden onder het mom van de synergievoordelen en hefboomwerking zijn gepleegd. Het resultaat was meestal een net debt to earnings ratio van 2. Niet alle overnames bleken echter een succes te zijn. De analistenfirma Sanford Bernstein schat dat de cumulatieve afschrijvingen op de minder geslaagde telecomacquisities in Europa sinds 2000 maar liefst 134 miljard euro bedragen. Gelet op deze historische data is het opmerkelijk dat KPN de afgelopen weken voortdurend schermde met het begrip synergie. Door E-Plus en O2 Germany samen te voegen, zou op papier maar liefst vier miljard euro aan synergievoordelen ontstaan, berekend op basis van de net present value (NPV).

 

 

Bron: Financial Times, 19 juni 2012

CFO Carlos García Moreno van América Móvil geeft toe dat de lage waarderingen van de Europese telecomconcerns op de beurs als gevolg van sterk afgenomen inkomsten en de moordende concurrentie het voor bedrijven uit BRIC-landen en andere opkomende economieën extra aantrekkelijk is om te gaan shoppen in Europa. ‘De huidige macro-economische malaise speelt ons daarbij ook in de kaart. América Móvil kiest daarbij bewust voor een minderheidsbelang, omdat het geen schulden wil consolideren en ook niet de eigen verantwoordelijkheid van het lokale management wil overnemen.’

Carlos García Moreno van América Móvil ‘In times of crisis, people become much more short-term focused. We are taking a long-term view.’

Private equity

Onlangs werd de Britse mobiele operator Everything Everywhere het doelwit van een consortium van private equity-partijen dat wordt geleid door de voormalige topman Tom Alexander. Vorige week werd ook bekend dat Vodafone de steun van de aandeelhouders krijgt om een bod van 1 miljard Engelse ponden uit te brengen op Cable & Wireless Worldwide, de Britse operator voor vaste telefoonlijnen. De Mexicaanse tycoon Carlos Slim heeft overigens niet alleen zijn zinnen gezet op 27,7 procent van het Nederlandse KPN, maar in de tussentijd verwierf hij ook nog eens 21 procent van het Oostenrijkse Telekom Austria. Dankzij een deal met weer een andere telecommagnaat, de Egyptische miljardair Naguib Sawiris. Sawiris geeft op zijn beurt leiding aan een private equity-fonds dat telecomconcerns helpt met de verkoop van ondergewaardeerde buitenlandse onderdelen met als doel om de loodzware schuldenlast te verlichten. Zo zou het Spaanse Telefónica zaken doen met Sawiris om de totale schuldenlast van 57 miljard euro te verminderen.

Strategische review

Afgelopen week herhaalde KPN zijn advies aan aandeelhouders om niet in te gaan op het ongevraagde partiële openbare bod van het América Móvil. ‘Ga niet in op bod’, zo luidde de laatste dramatische oproep. Inmiddels meldde het Mexicaanse América Móvil dat het als gevolg van diverse aandelentransacties inmiddels 20,92 procent van de gewone aandelen KPN in bezit heeft. Toen ook nog eens werd bekendgemaakt dat de verkoop van het tafelzilver van KPN, oftewel de Duitse dochter E-Plus, was afgeketst, viel het doek. Ook het Belgische BASE staat nog in de etalage bij KPN. Dit bedrijfsonderdeel zou zo’n 1,8 miljard euro moeten opleveren bij verkoop. De strategische review van KPN Group Belgium die 16 april 2012 werd aangekondigd, is inmiddels wel afgerond. De raad van bestuur en raad van commissarissen van KPN hebben besloten om het proces om BASE te verkopen in juli op te starten. De opbrengsten worden dan gebruikt om KPN’s kredietprofiel en financiële flexibiliteit te verbeteren. BASE is een uitdager op de Belgische markt, die volgens KPN een sterke omzetgroei en attractieve margeontwikkeling laat zien met goede vooruitzichten voor verdere groei.

Achterhoedegevecht

Maar de beoogde verkoop zou wel eens een achterhoedegevecht kunnen zijn. Volgens het Financieele Dagblad marcheert América Móvil inmiddels KPN binnen en lijkt niemand zich meer te bekommeren om het lot van KPN en topman Eelco Blok. De Nederlandse staat kon tot 2006 via het zogenoemde gouden aandeel een overname van het ex-staatsbedrijf nog blokkeren via een vetorecht. Maar we leven inmiddels in 2012 en het demissionaire kabinet kan nu slechts met argusogen de ontwikkelingen bij KPN volgen, zonder dat het kan ingrijpen. KPN wordt door Moody's beoordeeld met een Baa2-rating en door Standards & Poors met een triple B: BBB. De afgelopen vijf jaar heeft KPN alles uit de kast gehaald om de aandeelhouders tevreden te houden. Zo werd er maar liefst in totaal 11 miljard euro besteed aan dividendbetalingen en programma's voor de inkoop van eigen aandelen. Het heeft allemaal niet mogen baten. In een position statement dat KPN afgelopen week publiceerde wordt pijnlijk duidelijk dat de historische handelsvolumes van het volksaandeel bij lange na niet meer worden gehaald. Het koersverloop van het aandeel KPN over de afgelopen vijf jaar stemt niet echt vrolijk. Het aandeel KPN sloot afgelopen vrijdag 22 juni 4,41 procent lager op 7,15 euro.

Slotkoers aandeel KPN gemeten over afgelopen vijf jaar:

 2013 zou wel eens een druk overname- en fusiejaar kunnen worden voor de Europese telecomsector. De dreiging die uitgaat van de ‘roofdieren’ die van buiten Europa naar hun prooi loeren, dwingt traditionele telecompartijen om versneld kostenbesparingen door te voeren, bedrijfsonderdelen af te stoten en de winstgevendheid te vergroten.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.