KPN participeert in M2M-alliantie

KPN gaat samen met NTT Docomo, Rogers, Singtel, Telefónica, Telstra en Vimpelcom wereldwijd samenwerken in de machine-to-machine business. De zeven mobiele operators zijn daartoe een wereldwijde, technische samenwerking aangegaan voor het verder ontwikkelen van machine-to-machine (M2M)-toepassingen voor mobiele communicatie. Met de samenwerking willen de operators tot één wereldwijde, oplossing komen voor multinationals die hiermee verschillende aangesloten apparaten kunnen bedienen in verschillende landen.

De alliantie gaat volgens eigen zeggen een wereldwijd toepasbaar product opleveren, namelijk een sim met een eenduidige webinterface en gecentraliseerd managementplatform. Dit moet het mogelijk maken om de status en het gebruik van M2M-oplossingen over de gehele wereld te monitoren via het zogenoemde Jasper Wireless Control Center. Het doel van de samenwerking is om de verkoop van M2M-oplossingen te stimuleren in een aantal sectoren, zoals de consumentenelektronica- en de autobranche. De M2M-oplossing maakt het mogelijk om in deze sectoren nieuwe businessmodellen te ontwerpen, nieuwe producten en services te creëren en de operationele kosten aanzienlijk te verlagen voor klanten.

Connectiviteit

Connectiviteit wordt steeds belangrijker. Het aantal connected devices wereldwijd wordt momenteel op 9 miljard geschat. Dit aantal zal in 2020 rond de 24 miljard liggen, inclusief connected auto’s, remote monitoring in de zorg en smart meters. Het aantal mobiele connected devices groeit van 6,5 miljard naar 12 miljard in 2020. Hiermee wordt wereldwijd een markt met een waarde van 4,5 biljoen dollar aangeboord. Deze cijfers zijn afkomstig van het zogenoemde Connected Life-onderzoek van GSMA en Machina Research en werden begin dit jaar bekendgemaakt tijdens het Mobile World Congress in Barcelona.

Connected LIfe

Connected Life zorgt volgens de onderzoekers voor nieuwe omzetmogelijkheden die gebaseerd zijn op nieuwe businessmodellen.

Directeur Matt Hatton van Machina Research: ‘By 2020, there is no doubt we will live in a much more connected world, which will have a fundamental impact on the way we live and work.’

Waar mobiele telefoons op dit moment nog domineren, zal in 2020 de zogenoemde machine-to-machine communicatie fors toenemen. Volgens de onderzoekers zijn auto’s, zorg en zelfs hele steden, zogenoemde smart cities, tegen die tijd voorzien van M2M-toepassingen. In 2020 zal de omzet uit de verkoop van connected devices en diensten rond de 2,5 biljoen dollar liggen. Hiervan is 1,2 biljoen dollar terug te leiden tot de mobiele operators. De rest wordt via het bredere Connected Life-ecosysteem opgebracht.

Economie

Connectiviteit vertegenwoordigt dus een groot economisch belang. Zo zorgt een verdubbeling van de breedbandsnelheid voor een stijging van 0,3 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Dit blijkt uit een onderzoek dat Ericsson gezamenlijk deed met Arthur D. Little en de Chalmers University of Technology in 33 OESO-landen. Een groei van 0,3 procent van het BBP in de OESO-regio is gelijk aan 126 miljard dollar. Breedband stimuleert de economische groei door het creëren van meer efficiency voor de samenleving, bedrijven en consumenten. Het biedt mogelijkheden voor meer geavanceerde online diensten, slimmere nutsdiensten, telewerken en telepresence. Ook in de gezondheidszorg verwachten de researchers dat mobiele toepassingen steeds vaker worden gebruikt.

Top tien

De top tien van connected applicaties in 2020 bevat:

 1. de connected auto
 2. monitoring op afstand binnen de zorg
 3. wonen
 4. beveiliging van onroerend goed
 5. pas-as-you-drive autoverzekeringen
 6. nieuwe businessmodellen voor autogebruik
 7. smart meters
 8. traffic management
 9. opladen van elektrische auto’s
 10. automatisering van gebouwen

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.