BYOD zonder investeringen in onderliggende netwerkinfrastructuur is gedoemd te mislukken

Organisaties moeten nu al beginnen met het updaten van de kern van hun netwerken om technologische megatrends als bring your own device (BYOD), videocommunicatie en virtualisatie straks goed te kunnen implementeren. Dit is de belangrijkste conclusie uit het Network Barometer Report 2012 van Dimension Data.

‘Een netwerk zonder updates beïnvloedt de concurrentiekracht en efficiëntie van een bedrijf en laat eindgebruikers, die steeds meer technologie omarmen, gefrustreerd in de kou staan’, zo waarschuwen de onderzoekers. De onderzoekers tonen aan dat veel bedrijven volop investeren in mogelijkheden om nog meer mobiele apparaten op hun netwerk aan te sluiten. Hierbij zien ze echter mogelijk de onderliggende netwerkinfrastructuur over het hoofd. Dit terwijl die infrastructuur juist aan de basis ligt van hun communicatiediensten.

Assessments

Het rapport omvat verzamelde gegevens van de Technology Lifecycle Management Assessments (TLM). Deze assessments zijn in 2011 wereldwijd uitgevoerd door Dimension Data onder bijna driehonderd organisaties van verschillende omvang en in alle sectoren. Te grote focus op laptops en smartphones gaat volgens de onderzoekers ten koste van investeringen in onderliggende netwerkstructuur. Ze voorspellen voor 2013 een penetratie van meer dan vijftig procent van 802.11n-access points. Edwin de Brave, solutions director bij Dimension Data Nederland: ‘Er ligt vaak een te grote focus op de end points als laptops, tablets, smartphones en virtuele machines. Daarentegen kunnen organisaties niet om de basis heen: routing- en switchingapparatuur in de kern van het netwerk. Onze onderzoeksgegevens laten zien dat bedrijven hun draadloze toegangspunten aan de rand van het netwerk stevig aan het upgraden zijn. Het is zelfs zo, dat een op de drie toegangspunten in 2011 al 802.11n-geschikt was. Dat is bijna drie keer zoveel als in 2010, toen het twaalf procent was.’

WiFi-standaard

De Brave wijst erop dat de meest recente WiFi-standaard, 802.11n, hogere snelheden biedt dan de vorige en ook nieuwe niveaus in dekking, betrouwbaarheid en prestaties biedt voor data, spraak, video en andere mobiele diensten. ‘Kijkend naar de markttrends op het gebied van mobiliteit in combinatie met connectiviteitseisen van gebruikers, altijd, overal, op elk apparaat, voorspellen we dat de penetratie van 802.11n-toegangspunten in 2013 meer dan vijftig procent is’, zegt De Brave. Nu organisaties technologie voor mobiliteit en desktopvirtualisatie aan de rand van hun netwerk mogelijk maken, is het cruciaal dat de onderliggende infrastructuur meegroeit met de technologie. Netwerkbeheerders moeten plannen maken en budget vrijhouden voor upgrades in de kern van het netwerk om alles aan te kunnen.

Edwin de Brave, solutions director bij Dimension Data Nederland: ‘Zonder een adequate upgradeplanning kunnen organisaties netwerkstoringen en -knelpunten verwachten. Het is hetzelfde als het bouwen van meer opritten naar de snelweg. Als je geen extra rijstroken aanlegt om het extra verkeer aan te kunnen, krijg je verkeersinfarcten’, zo waarschuwt De Brave.

Kwetsbaarheden

Twee derde van alle apparaten die in 2011 werden onderzocht, had minimaal één kwetsbaarheid in de beveiliging. Daarentegen hadden regelmatige gebruikers van de Technology Lifecycle Management Assessments minder kwetsbaarheden: 59 procent tegenover 75 procent van de eenmalige gebruikers. Van de bekende beveiligingskwetsbaarheden die ontdekt werden, waren vier van de top 10 nieuw. Drie ervan vallen in de categorie ernstige bedreigingen, terwijl PSIRT # 111895, die in zes procent van de netwerkapparaten werd gevonden, werd gewaardeerd als kritiek. Organisaties moeten hun IOS-patchbeheerprocessen allesomvattend maken en ze regelmatig screenen op kwetsbaarheden in de beveiliging.

Het Network Barometer Report 2012, biedt inzicht in de status van netwerken wereldwijd. Het rapport verzamelt data van 294 organisaties en van de Technology Lifecycle Management Assesments (TLM) die Dimension Data heeft uitgevoerd in 2011. Het Network Barometer Report 2012 beschrijft het vermogen van netwerken om de bedrijfsvoering te ondersteunen. Dit gebeurt door de analyse van beveiligingskwetsbaarheden, end-of-life-statussen en configuratieverschillen in best practices voor netwerkapparatuur.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.