Zorgsector belemmert zelf snelle invoer mobiele zorg

Niet de patiënt, maar de gezondheidssector zelf belemmert de snelle invoer en acceptatie van mobiele gezondheidszorg. Dat is een van de conclusies uit het onderzoek Emerging mHealth: paths for growth. Het onderzoek is uitgevoerd door de Economist Intelligence Unit, in samenwerking met PwC. Hiervoor werden in tien landen meer dan duizend patiënten geïnterviewd, evenals bijna achthonderd doktoren en verantwoordelijken voor de zorgbekostiging vanuit overheid of zorgverzekeraars.

Mobiele gezondheidszorg heeft het volgens de onderzoekers in zich om zorg dichter bij de patiënt te brengen en meer te focussen op preventie. Desondanks loopt het nog geen storm. ‘Daarbij vormt niet technologie de belemmerende factor, maar de weerstand binnen de zorgsector tegen verandering in de manier waarop gezondheidszorg momenteel wordt verstrekt’, stellen Cokky Hilhorst en Simon Samaha, verantwoordelijk voor mHealth binnen PwC Nederland. PwC stelt dat het draagvlak voor mHealth kan worden vergroot door niet alleen op technologie maar vooral ook op concrete oplossingen te focussen. Oplossingen die zorgverzekeraars bovendien willen vergoeden. Opbrengsten vanuit de consument alleen zijn volgens de onderzoekers vaak onvoldoende om innovaties rendabel in de markt te kunnen zetten. Reden hiervoor is de beperkte betalingsbereidheid bij de consument, die gezondheidszorg als een verworven recht zien. Dit speelt vooral in landen als Nederland, waar mensen relatief weinig zelf betalen voor de zorg.

Technologiegedreven

‘Door te kijken naar concrete oplossingen waar zowel zorgverlener als patiënt meteen iets aan hebben, voorkom je dat mHealth een technologiegedreven hype wordt, die wel veel geld kost, maar onvoldoende opbrengt’, aldus Hilhorst. ‘Daarnaast zal een cultuurverandering moeten plaatsvinden bij de betrokken partijen binnen de gezondheidszorg. Het onderzoek laat zien dat de acceptatie van mobiele zorgoplossingen in opkomende economieën veel sneller verloopt dan in ontwikkelde economieën. Patiënten in landen als Denemarken, Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zien mobiele oplossingen als een manier om gemak, kosten en kwaliteit van zorg te verbeteren. In landen als Brazilië, China en Turkije, zorgt het juist voor toegang tot de zorg. Gevolg daarvan is dat meer doktoren in landen in opkomst mobiele diensten aanbieden dan in de Westerse wereld. De bereidheid om gebruik te maken van mHealth is er groter en diensten worden vaker vergoed.

Complexe zorginfrastructuur

‘Bijna zestig procent van de patiënten in opkomende economieën maakt gebruik van mHealth. In de Westerse wereld is dit slechts 35 procent’, aldus Samaha. ‘In opkomende economieën wordt mobiele gezondheidszorg gezien als nieuwe markt, vol groeikansen. Bovendien wordt innovatie er minder geremd door een bestaande complexe zorginfrastructuur en gevestigde belangen.’ Minister Schippers heeft zich voorgenomen om vanuit de overheid innovatie te faciliteren en deze belemmeringen weg te nemen. Het gaat dan om het integreren van eHealth in de financiering van de gezondheidszorg en het stimuleren van standaardisatie, zelfregulering en toezicht.

Voorbeeld

Ondanks de de weerstand binnen de zorgsector tegen veranderingen zijn er in Nederland goede toepassingen van mHealth. Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein bijvoorbeeld gaat binnenkort, in samenwerking met Vodafone en Dimension Data, over op smartphones en tablets. Hiermee is het St. Antonius volgens eigen zeggen het eerste ziekenhuis in Nederland dat op grote schaal, het ziekenhuis telt in totaal 5.500 medewerkers, met smartphones en tablets gaat werken. Om het zorgproces nog beter te ondersteunen, wordt de hele communicatieinfrastructuur vervangen. Hierbij gaat vaste telefonie over in mobiele telefonie. Door de communicatieinfrastructuur te verbeteren kan efficiënter gewerkt worden en wordt de bedrijfszekerheid verder verbeterd. De tijd die hiermee wordt bespaard, kan weer aan de zorg voor de patiënt worden besteed.

Elektronisch patiëntendossier

Het vervangen van de communicatieinfrastructuur maakt het mogelijk om naast mobiele telefonie ook mobiele toegang tot ziekenhuissystemen te realiseren middels het 3G-netwerk. Zo krijgen artsen en verpleegkundigen van het St. Antonius mobiel toegang tot het elektronisch patiëntendossier van het ziekenhuis. Ze kunnen hierdoor bijvoorbeeld patiëntendossiers aan het bed bekijken en bewerken op tablets. Ook heeft men direct inzage in de beschikbaarheid van collega’s. De afdeling ICT van het St. Antonius werkt, in samenwerking met Vodafone en Dimension Data, aan de ontwikkeling van steeds meer mobiele applicaties.

Bedrijfszekerheid

Door de communicatieinfrastructuur te verbeteren wordt ook de bedrijfszekerheid groter. Door gebruik te maken van virtual national roaming, een techniek waarmee in geval van nood een netwerk van een andere mobiele provider gebruikt wordt, blijft het ziekenhuis te allen tijde bereikbaar. Daarnaast is veel aandacht besteed aan de beveiliging van het netwerk en de smartphones en tablets, omdat privacygevoelige gegevens geraadpleegd kunnen worden. De medewerkers van het St. Antonius werken op het beveiligde netwerk van het ziekenhuis. Bovendien worden de smartphones en tablets zelf ook extra beveiligd. Zo kan in het geval van diefstal of verlies op afstand informatie op de apparaten gewist worden en kan het apparaat onbruikbaar worden gemaakt. Vodafone en Dimension Data zijn sinds medio oktober 2011 bezig met de technische voorbereidingen om de overgang op mobiel (data)verkeer mogelijk te maken. Vodafone verzorgt het netwerk en ondersteunt bij het beheer van de smartphones en tablets. Dimension Data richt een volledig nieuw Avaya-communicatiesysteem in en voert het technisch projectmanagement uit. Het St. Antonius heeft voor deze partijen gekozen omdat hun geboden oplossingen het best aansluiten bij de ambities van het ziekenhuis. Beide partijen hebben veel technische expertise en ervaring in de zorg.

Onder mHealth verstaat PwC het aanbieden van informatie over gezondheid en gezondheidszorg middels mobiele apparaten. Hierbij gaat het zowel om het inzetten van smartphones en tablets als gespecialiseerde medische mobiele apparatuur voor onder meer monitoring op afstand, videoconferencing, online consultatie, inzage in het eigen medische dossier en toegang tot elektronische medicatievoorschriften.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.