Vodafone-storing heeft impact op kwartaalomzet

Vodafone Nederland boekte in het eerste kwartaal (van april tot en met juni 2012) van het gebroken boekjaar 2012/2013 een operationele omzet (organisch) van 469 miljoen euro, een daling van 1,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig boekjaar. De daling werd deels veroorzaakt door de terugval in bellen en sms’en en door de storing waarmee Vodafone begin april te maken had als gevolg van een brand naast een netwerklocatie in Rotterdam. De vier dagen gratis bellen en sms’en die Vodafone daarop als gebaar naar zijn klanten maakte, zorgden logischerwijs mede voor een lagere omzet.

Het totale aantal aansluitingen steeg bij Vodafone Nederland naar ruim 5,3 miljoen, 3 procent meer dan in het eerste kwartaal van het vorige boekjaar. De daling in bellen en sms’en werd deels gecompenseerd door de stijging van het totale dataverkeer op het Vodafone-netwerk, die bijna 35 procent bedroeg ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In april kondigde Vodafone nieuwe abonnementen aan waarin data en belminuten niet langer automatisch aan elkaar gekoppeld zijn. Bovendien kunnen klanten bij de abonnementen vanaf 200 minuten gratis en onbeperkt bellen naar alle mobiele Vodafone-nummers binnen Nederland. Ook het gebruik van smartphones in het buitenland blijft in populariteit toenemen. Vodafone zag een verdrievoudiging van het datagebruik buiten de landsgrenzen in vergelijking met het eerste kwartaal vorig jaar. Roamingbundels zoals het in mei aangekondigde Alles-in-1 Op Reis voor zowel bellen, sms’en en internetten, zijn belangrijke aanjagers van deze groei.

Zakelijke markt

De populariteit van mobiel internet zet ook op de zakelijke markt gestaag door: het datagebruik op smartphones verdubbelde bij Vodafone Nederland bijna ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het datagebruik op tablets steeg met meer dan 300 procent in vergelijking met een jaar geleden. Inmiddels is meer dan de helft van de toestellen van zakelijke Vodafone-klanten een smartphone. Daarnaast nemen de groei van vaste telefonie en de integratie van vast en mobiel – al dan niet via de cloud – onverminderd toe. In april stapte Vodafone in hosted telefonie met de overname van TeleSpectrum, waardoor het versneld deze clouddienst onder de naam One Net kan bieden aan zakelijke klanten.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.