KPN neemt met gekortwiekt dividend definitief afscheid van ‘tijdperk Scheepbouwer’

De totale omzet en de overige opbrengsten van KPN daalden in het tweede kwartaal van 2012 met 3,0 procent tot 3,19 miljard euro ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011. De nettowinst van KPN kwam 24 procent lager uit op 315 miljoen euro. In Nederland had KPN volgens eigen zeggen ook in het tweede kwartaal te kampen met moeilijke marktomstandigheden en een negatieve impact van regulering. Het telecombedrijf ziet zich daarom genoodzaakt het verwachte dividend fors te verlagen van 0,90 euro naar 0,35 euro.

‘Vandaag verlagen we de dividendverwachting voor 2012 naar 35 eurocent per aandeel en geven we een dividendverwachting van ten minste 35 eurocent per aandeel voor 2013. In augustus wordt een interim-dividend van 12 cent per aandeel uitgekeerd. Deze stap nemen we niet zomaar. Het economische klimaat is onzeker en de nettoschuldratio is boven de gewenste bandbreedte uitgekomen. KPN wil zorgen voor een goede balans tussen investeringen, een prudent financieringsbeleid en duurzame uitkeringen aan aandeelhouders. Dit zal ons helpen om onze credit ratings te ondersteunen en onze financiële flexibiliteit te versterken, waardoor het mogelijk is om door te gaan met de noodzakelijke investeringen in onze klanten’, zo verklaart CEO Eelco Blok.

Credit ratings

Een netto schuld / EBITDA ratio tussen 2.0 en 2.5x blijft het doel van KPN dat gecommitteerd blijft aan een minimale credit rating van Baa2 en BBB bij respectievelijk Moody’s en Standard & Poor’s. In werkelijkheid is de netto schuld / EBITDA ratio het afgelopen kwartaal al doorgeschoten naar 2.6 (zie onderstaande figuur). 'Onze verwachtingen voor EBITDA, investeringen en vrije kasstroom voor 2012 blijven gehandhaafd. Tenslotte zullen we een constructieve dialoog blijven houden met onze nieuwe grootaandeelhouder, América Móvil. In lijn met onze strategie en in het belang van al onze aandeelhouders en overige stakeholders onderzoeken we grondig de potentiële mogelijkheden tot samenwerking met het oog op waardecreatie’, aldus Blok. ‘Maximaliseren van waarde voor alle stakeholders blijft de grondslag voor onze benadering van portefeuillebeheer en allocatie van kapitaal.’ In Duitsland en België bleven de dienstenomzet en het aantal klanten volgens Blok stijgen. ‘In het tweede kwartaal hebben we de strategische reviews van onze Duitse en Belgische activiteiten afgerond. We hebben een nog sterker geloof in de significante waarde van E-Plus. Het verkoopproces voor Base in België is in juli gestart.' Base is volgens Blok een succesvol bedrijf met uitstekende vooruitzichten, en hij verwacht deze florissante positie dan ook terug te zien in een goede verkoopprijs.

CEO Eelco Blok: ‘Een netto schuld / EBITDA ratio tussen 2.0 en 2.5x blijft het doel van KPN.’

Financiële resultaten

De financiële resultaten van KPN in het tweede kwartaal van 2012 passen volgens Blok bij het overgangsjaar waarin KPN zich bevindt. In Nederland staat de omzet onder druk, terwijl de internationale activiteiten groei laten zien. Tegelijkertijd wordt er versneld geïnvesteerd, wat impact heeft op de winst. De totale omzet en de overige opbrengsten van KPN daalden in het tweede kwartaal van 2012 met 3,0 procent tot 3,19 miljard euro ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011. De trend naar nieuwe manieren van mobiele communicatie, in combinatie met lagere gereguleerde tarieven, leidde tot lagere omzet uit mobiele diensten. Bij consumenten thuis daalde het aantal vaste telefonieklanten, wat de omzet drukte. Ook in de zakelijke markt (zie hieronder) leidde een daling van de vraag naar traditionele diensten tot minder omzet. De lagere omzet en de versnelde investeringen die KPN doorvoert om zijn Nederlandse activiteiten te versterken, hebben de winstgevendheid van KPN gedrukt. Mede als gevolg hiervan is de EBITDA met 9,9 procent gedaald naar 1,19 miljard euro (exclusief herstructureringskosten).

De nettowinst van KPN kwam 24 procent lager uit op 315 miljoen euro.

Zakelijk segment

In de zakelijke markt is, in lijn met voorgaande kwartalen, sprake van een verminderde vraag naar traditionele diensten. Deze daling werd deels opgevangen door een stijging van de omzet uit mobiele data en hardware. Zowel het aantal mobiele dataklanten als het gebruik van mobiele data steeg in het tweede kwartaal, wat leidde tot groei van omzet uit mobiele data. Bij Corporate Market, het voormalige Getronics, zijn de marktomstandigheden ook in het tweede kwartaal moeilijk gebleven en stonden de prijzen onder druk. De verkoop van Getronics International is per 1 mei 2012 afgerond met een boekwinst van 8 miljoen euro. De moeilijke macro-economische omstandigheden hadden een negatieve impact op de ICT-markten. Klanten zijn nog steeds terughoudend om grote investeringen in ICT te doen. KPN verwacht dat ondanks de prijsdruk, Corporate Market zijn leidende marktpositie in Nederland zal behouden.

Internationaal

De resultaten in Duitsland laten omzetgroei met goede EBITDA-marge zien, terwijl België wederom een sterk kwartaal had. In Duitsland en België was sprake van een onderliggende groei van de dienstenomzet van respectievelijk 3 procent en 12 procent ten opzichte van het tweede kwartaal in 2011. Zowel in Duitsland als in België zijn in het tweede kwartaal van 2012 nieuwe abonnementen geïntroduceerd, die verdere groei in deze landen zal ondersteunen. In Duitsland en België blijft KPN investeren in de uitrol van snelle mobiele breedbandnetwerken en in nieuwe mobiele abonnementen die het gebruik van de diensten aantrekkelijk maken. De uitrol van het snelle mobiele breedbandnetwerk in Duitsland ligt volgens KPN op schema, waardoor de dekking eind 2012 uitkomt op 80 procent van de bevolking. Aan het eind van het tweede kwartaal van 2012 had KPN 27,9 miljoen mobiele klanten in Duitsland en België, waarvan 23,5 miljoen in Duitsland en 4,4 miljoen in België.

Investeringen

KPN investeerde in het tweede kwartaal 507 miljoen euro. In de eerste helft van 2012 investeerde KPN bijna een miljard euro, ongeveer 8 procent meer dan in de eerste zes maanden van 2011. KPN investeerde in de versnelde uitrol van mobiele breedbandnetwerken in Duitsland en België en het Nederlandse investeringsprogramma. In Nederland investeerde KPN in het eerste half jaar meer in klantapparatuur (interactieve televisie, activatie van glasvezelklanten en mobiele toestellen). Binnen het bestaande investeringsbudget voor 2012 zal KPN in de tweede helft van het jaar nog meer klantgerichte investeringen doen. Ook zal KPN investeren in de toekomst van het mobiele netwerk door nog dit jaar te starten met de grootschalige uitrol van LTE. Verder zal KPN de processen bij de klantenservice verder verbeteren, wat moet leiden tot verhoging van de kwaliteit. De hogere investeringen worden deels gecompenseerd door kwaliteitsverbeteringen en betere inkoopprocessen ten opzichte van 2011.

CEO Eelco Blok: ‘Handhaving van een prudent financieel raamwerk is essentieel in het huidige klimaat.’

Vooruitzichten

Het jaar 2012 staat voor KPN in het teken van de versterking van de Nederlandse activiteiten. KPN wil in 2012 zijn marktaandeel in de mobiele consumentenmarkt stabiliseren en in de zakelijke markt handhaven. Verder wordt er in 2012 een eind aan de daling van het marktaandeel in de breedbandmarkt verwacht. Het versnelde investeringsprogramma in Nederland ligt op schema en zal bijdragen aan een duurzaam winstniveau vanaf het eind van 2012. Op grond van de financiële resultaten in de eerste helft van het jaar, bevestigt KPN de outlook voor EBITDA, investeringen en vrije kasstroom voor 2012. De EBITDA (exclusief herstructureringskosten) komt naar verwachting uit tussen 4,7 miljard euro en 4,9 miljard euro. De vrije kasstroom komt naar verwachting uit tussen 1,6 miljard euro en 1,8 miljard euro. Investeringen komen in 2012 uit tussen 2,0 miljard euro en 2,2 miljard euro. Handhaving van een prudent financieel raamwerk is essentieel in het huidige klimaat. De kasmiddelen die zullen worden behouden, worden aangewend om de financiële positie van KPN te ondersteunen. Analisten van ING hebben het advies voor het aandeel KPN inmiddels teruggezet van buy naar hold. De aandelenkoers van KPN daalde pal na publicatie van de kwartaalresultaten met 7,34 procent en sloot op 24 juli jongstleden op 6,79 euro.

 

KPN heeft jarenlang een voor aandeelhouders aantrekkelijk dividendbeleid gevoerd. Tegelijkertijd behield de onderneming voldoende flexibiliteit voor het doen van investeringen ten behoeve van verdere groei. KPN gaf daarnaast een overschot aan contante middelen terug aan haar aandeelhouders via aandeleninkopen. Zo heeft KPN in 2011 nog voor 1,0 miljard euro aan eigen aandelen teruggekocht. Voor 2012 staan echter geen aandeleninkoopprogramma's meer gepland en nu het dividend ondanks harde toezeggingen wordt gekortwiekt, staat de geloofwaardigheid van de CEO van KPN op het spel. Inmiddels lijkt er een andere wind te waaien bij KPN. Aan het ‘tijdperk Scheepbouwer’, met een sterke nadruk op shareholder value, lijkt met de komst van de nieuwe grootaandeelhouder América Móvil definitief een eind gekomen. De focus ligt op prudent financieel beheer en langetermijninvesteringen. Welke invloed de Mexicanen precies uitoefenen binnen de boardroom van KPN blijft vooralsnog onduidelijk.

 

Reageren is niet mogelijk

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.