Heineken gelooft heilig in videoconferencing

Brouwerij Heineken heeft het afgelopen jaar haar reiskosten in het Verenigd Koninkrijk met meer dan 315.000 euro gereduceerd en de CO­­2-uitstoot met 160 ton verminderd dankzij videoconferencing.

Heineken gebruikt de videoconferencingsystemen van Polycom om het aantal reiskilometers van het salespersoneel binnen het Verenigd Koninkrijk terug te dringen. Met de video-oplossingen heeft de onderneming zijn kantoren in Londen en Edinburgh veranderd in een virtuele campus. De besparing van 315.000 euro en 160 ton CO2 staat gelijk aan 1.270 autoritten tussen Edinburgh en Londen of 752 retourvluchten tussen Edinburgh en Londen. Naast de besparing die dit oplevert, bevordert de internationale bierbrouwer met videoconferencing de communicatie tussen de kantoren in Londen en Edinburgh en de verschillende productielocaties.

Dienstreizen

Met een personeelsbestand dat werkt op verschillende locaties, wilde Heineken zijn communicatie verbeteren tussen het hoofdkantoor in Edinburgh en andere kantoren en productielocaties elders in het Verenigd Koninkrijk. Tegelijkertijd streefde de bierbrouwer ernaar het aantal dienstreizen van de meer dan vijfhonderd salesmedewerkers terug te dringen. Heineken werkt in het Verenigd Koninkrijk samen met Talk & Vision voor het beheer en onderhoud van zijn wereldwijde systemen. De bierbrouwer heeft meer dan elf videokamers in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast heeft het bedrijf nog 160 units in meer dan vijftig landen verspreid over de gehele wereld, waaronder Nederland, Mexico, Roemenië, Polen en de Verenigde Staten. Daarnaast beschikt het personeel van Heineken over de zogenoemde conciërgeservice van Talk & Vision. Via deze dienst nemen medewerkers eenvoudig deel aan een van de achtduizend videoconferenties, van directiemeetings tot afdelingsvergaderingen en HR-interviews, die er wereldwijd plaatsvinden binnen het Heineken-concern. Tegelijkertijd kunnen medewerkers in Edinburgh eenvoudig hun collega’s in Londen spreken, zonder te reizen. ‘De HD-kwaliteit, het gebruiksgemak en de bijna levensechte beelden van mensen aan het andere eind van het videoconferencingsysteem hebben bij ons geleid tot meer gebruik van, en vraag naar videosamenwerking. Medewerkers boeken veel vaker extra vergaderingen’, aldus een Britse IT-architect bij Heineken. ‘Het was niet eens nodig om dit systeem intern te lanceren. Alleen mond-tot-mondreclame was voldoende om deze oplossing onderdeel te maken van de dagelijkse bedrijfsvoering.’ Voor een brouwerij met een continue bedrijfsvoering is het belangrijk om informatie efficiënt te delen. De leden van het salesteam van Heineken, die constant onderweg zijn, beschikken nu over een betere werk-privébalans doordat ze minder reisuren hebben en realtime informatie binnen de organisatie kunnen delen. Daarnaast bekijkt Heineken hoe het binnen het bedrijf videoconferencing kan blijven stimuleren via virtuele vergaderkamers, ongeacht of het gaat om spraak of video.

iPads

Nu het gebruik van de video-oplossing toeneemt, onderzoekt Heineken het gebruik van videoconferencing op iPads. Op deze manier wil de brouwerij haar personeel in de toekomst eenvoudig in staat stellen videovergaderingen te houden en bilaterale vergaderingen te beleggen in een van de videosamenwerkingssuites. ‘Ons personeel is verspreid over een aantal locaties, hoofdkantoren, callcenters en productielocaties. Videoconferencing is een tool waarmee mensen achter hun pc eenvoudig kunnen zien wie er beschikbaar is. Vervolgens nodigen ze een collega uit voor een telefoongesprek, ze schakelen over naar een videogesprek of ze verplaatsen het gesprek meteen naar een vergaderkamersysteem. En dit alles met één druk op de knop’, aldus een manager die verantwoordelijk is voor innovatie en IT-oplossingen bij Heineken. De Nederlandse bierbrouwer zal volgens een woordvoerder in het Verenigd Koninkrijk fors blijven investeren in mobiele en tablettechnologie. ‘Onze visie is dat ons salesteam video inzet om in contact te blijven met collega’s en klanten. Dit vermindert aanzienlijk de tijd die nodig is voor een-op-eengesprekken en het stelt ze bovendien in staat in contact te blijven met collega’s op kantoor.’

De Britse tak van Heineken is opgericht in april 2008 met de overname van het Britse Scottish & Newcastle PLC door Heineken NV. Heineken is de belangrijkste producent van bier en cider in het Verenigd Koninkrijk. De onderneming heeft in het Verenigd Koninkrijk meer dan 2.400 mensen in dienst en produceert enkele van de populaire bier- en cidermerken, waaronder Foster's, Heineken, Strongbow, Kronenbourg 1664, John Smith's en Bulmers. Daarnaast bezit Heineken 1.400 cafés via de S&N Pub Company-tak.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.