BYOD: werkgever blijft verantwoordelijk voor illegaal softwaregebruik

Bijna 25 procent van de Nederlandse werknemers gelooft dat de werkgever niet verantwoordelijk is voor werknemers die illegale software gebruiken op hun eigen mobiele apparaat. Dit is ten onrechte. Dit is de belangrijkste conclusie uit een onderzoek over bring your own device (BYOD), dat in opdracht van de Business Software Alliance (BSA) is uitgevoerd door onderzoeksbureau Team Vier onder vierhonderd mensen met een kantoorbaan in Nederland.

Op dit moment gebruikt tien procent van de Nederlandse werknemers een eigen smartphone, laptop of tablet op de werkplek. Ongeacht het soort apparaat: de werkgever is in Nederland verantwoordelijk voor de software die de werknemer gebruikt op de werkplek. Het meebrengen van een eigen mobiel apparaat naar de werkplek en het daar gebruiken voor zakelijke doeleinden is steeds populairder bij zowel werkgevers als werknemers. Dit heeft wel tot gevolg dat steeds meer bedrijven richtlijnen opstellen om deze trend te kunnen managen en controleren.

Meer inspraak

Het is volgens de onderzoekers niet verrassend dat BYOD populair is onder werknemers. 37 procent van de respondenten definieert de apparatuur van hun werkgever als overbodig. Ze hebben het gevoel dat hun werkgevers te langzaam reageren op ICT-ontwikkelingen. Een derde van de ondervraagden wil meer inspraak in de hard- en software die hun werkgevers gebruiken. Meer dan een vijfde (22 procent) geeft de voorkeur aan het verkrijgen van een jaarlijks IT-budget om zelf hard- en software aan te schaffen. Opmerkelijk is verder dat twintig procent van de werknemers niet weet wat de richtlijnen van hun werkgevers op BYOD-gebied zijn. Daarentegen hebben veel werknemers het gevoel dat ze zelf BYOD niet zouden goedkeuren als zij werkgever zouden zijn. Maar liefst zeventig procent geeft aan dat ze dan de controle zouden verliezen.

Risico’s

Als werknemers hun eigen apparaat gebruiken voor zakelijk gebruik, kan dit serieuze risico’s met zich meebrengen voor de werkgever. Dit geldt speciaal als werknemers illegale software op hun apparaat gebruiken. Het BSA-onderzoek toont aan dat tien procent van de werknemers geen probleem heeft met het downloaden van illegale software op de apparaten die ze ook op de werkplek gebruiken. Werknemers tussen de achttien en 34 jaar vormen het grootste deel van deze groep. 26 procent van de mannelijke respondenten vindt het geen probleem om een zakelijke presentatie te maken in een illegaal softwareprogramma. Voor vrouwen is dit veel lager: slechts veertien procent.

Jacco Brand, voorzitter van de BSA in de Benelux: ‘Het ongeoorloofd gebruik van software stelt organisaties bloot aan belangrijke veiligheidsrisico’s, zoals schadelijke bestanden, identiteitsdiefstal, dataverlies en andere onrechtmatige activiteiten. Volledige naleving van richtlijnen biedt een ondernemer rust in het hoofd. Ons advies aan elk bedrijf is dan ook om elk jaar een inventarisatie te maken van de software die de onderneming en de werknemers gebruiken.’

Best practices

De BSA heeft verschillende tools ontwikkeld. Daarnaast ondersteunt de alliantie bedrijven bij het implementeren van best practices op het gebied van softwarelicenties. Het gebruik van illegale software stelt bedrijven bloot aan belangrijke risico’s op het gebied van veiligheid, financiën en imago. Illegale software bevat vaak virussen en andere schadelijke bestanden. Met als gevolg een groter risico op identiteitsdiefstal, dataverlies en andere criminele activiteiten. Van deze risico’s zijn niet veel werknemers en werkgevers op de hoogte, ook in het geval een organisatie er zelf geen controle over heeft. Het is voor werknemers daarom essentieel met software om te gaan alsof het een strategisch zakelijk bezit is, ongeacht of het op een apparaat van een werknemer of van het bedrijf staat. Grondig management van softwarelicenties, inclusief apparaten van werknemers, kan deze risico’s voorkomen.

De Business Software Alliance is de belangrijkste pleitbezorger van de internationale software-industrie. Bijna honderd bedrijven zijn bij de organisatie aangesloten. BSA onderhoudt relaties met internationale overheden, houdt zich bezig met het naleven en afdwingen van intellectueel eigendom en verzorgt onderwijsactiviteiten.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.