Vodafone Nederland kiest versneld voor all IP-netwerk

Onder het nogal obligaat klinkende motto 'Fast Forward' gaat Vodafone Nederland zijn plannen voor netwerkinnovatie versneld uitvoeren. De netwerkinnovatie moet volgens CEO Rob Shuter van Vodafone Nederland leiden tot een robuuster en toekomstbestendig netwerk dat klaar is voor nieuwe technologieën en diensten. 

De forse investeringen in nieuwe netwerkapparatuur en -architectuur van Vodafone Nederland waren noodzakelijk geworden als gevolg van de brand in de Rotterdamse netwerkcentrale begin april dit jaar (lees hier verder). De thans aangekondigde versnelde innovatie van het complete netwerk zou financieel gunstiger zijn. Tijdens de grootscheepse operatie gaat Vodafone volgens eigen zeggen in dialoog met klanten. De telecomprovider werkt daarom aan een speciale website met actuele informatie over werkzaamheden en dekkingskaarten en aan een app waarmee klanten feedback kunnen geven op de kwaliteit van het netwerk.

Rob Shuter, CEO van Vodafone Nederland: ‘De brand in Rotterdam heeft onze klanten erg veel overlast bezorgd en we gebruiken deze situatie nu om onze complete infrastructuur te herzien. We kunnen dit nadeel namelijk ombuigen in een voordeel, zowel voor ons als voor onze klanten. Want als we toch al fors investeren, waarom zetten we dan niet meteen een stap extra en voorzien we het hele netwerk van de allerbeste apparatuur, zodat we de markt meteen een stap voor zijn? Dat is precies wat we nu gaan doen.’

Vier fasen

De grote operatie bij Vodafone Nederland vindt plaats in vier fasen, die parallel worden uitgevoerd:

 1. Fase 1 – heden tot en met september 2012: basis leggen. De eerste fase betreft het borgen van de basisvoorzieningen waardoor de totale innovatie van het netwerk mogelijk is. Hiervoor moet Vodafone een aantal technische wijzigingen doorvoeren. Deze wijzigingen betreffen vooral de tijdelijke aanpassingen die zijn gedaan om na de brand het netwerk zo snel mogelijk weer stabiel te krijgen, die nu overgezet worden op de permanente infrastructuur om de innovatie mogelijk te maken.
 2. Fase 2 – heden tot circa 2014: netwerkcapaciteit en dekking vergroten. De tweede fase betreft het vernieuwen van bijna 4.500 antennelocaties. Hierbij vervangt Vodafone antennes, basisstations en bekabeling door modernere en krachtigere apparatuur. Ook wordt zogenoemde single RAN-hardware geïnstalleerd, wat de uitrol van nieuwe generaties netwerken, zoals 4G, sneller en eenvoudiger mogelijk maakt. RAN staat overigens voor Radio Access Network. Daarnaast biedt deze apparatuur meer capaciteit en dekking en is deze energiezuiniger. Op dit moment heeft Vodafone al enkele honderden antenne-opstelpunten vernieuwd. Vodafone richt zich in eerste instantie op de stedelijke gebieden.
 3. Fase 3 – heden tot circa 2015: verbeterde back-up door reduceren netwerkcentrales. De derde fase betreft het reduceren van het aantal netwerkcentrales, waardoor het beveiligen van de locaties eenvoudiger wordt. Bovendien is het met minder centrales gemakkelijker deze zo in te richten dat ze volledig als elkaars back-up kunnen fungeren. Vodafone heeft op dit moment twaalf grote netwerkcentrales (inclusief de verwoeste centrale in Rotterdam), die uiteindelijk teruggebracht worden naar slechts enkele, zwaar beveiligde datacentra. Deze nieuwe datacentra hebben een veel hogere capaciteit dan de huidige centrales en worden zowel technisch als geografisch redundant uitgevoerd.
 4. Fase 4 – heden tot circa 2015: transformatie naar volledig IP-netwerk. De vierde en laatste fase betreft de transformatie naar een netwerk dat alle diensten (vaste en mobiele telefonie, data, audio en video) op dezelfde manier en via dezelfde infrastructuur afhandelt. Dit type netwerk wordt ook wel een all IP-netwerk genoemd en werkt op een vergelijkbare manier als het internet, op basis van het internet protocol (IP). Hierdoor zouden klanten minder kwaliteit- en snelheidsverlies moeten gaan ervaren. Tevens zouden klanten via verschillende apparaten (pc, mobiel of tablet) gemakkelijker toegang krijgen tot informatie in de cloud, zoals multimediadiensten of contactenlijsten. Een volledig op IP gebaseerd netwerk heeft daarnaast als voordeel dat de verkeersstromen veel makkelijker te beheren zijn. Ook wordt het makkelijker femtocellen of Wi-Fi-hotspots te integreren om lokaal de capaciteit van het mobiele netwerk uit te breiden. Vodafone maakt nu voor een deel van het netwerk al gebruik van IP.

Met de vandaag aangekondigde versnelde uitrol van een all IP-netwerk laat het management van Vodafone Nederland zien dat het lef heeft en van een nood een deugd kan maken. Door binnen enkele maanden na de grote storing al met een compleet uitgewerkt investeringsplan te komen, toont het management bovendien aan dat het in staat is snel te schakelen. Het is echter te betreuren dat er blijkbaar een brand voor nodig was om de verouderde netwerkinfrastructuur op de schop te gooien. Voor zakelijke klanten is het ondertussen maar afwachten of de inmiddels al aangekondigde overlast (tot 2015!) zal meevallen. Wellicht dat Vodafone nog wat kan opsteken van de overheidscampagne Van A naar Beter, waarbij Rijkswaterstaat burgers zo goed mogelijk probeert voor te lichten over extra verkeershinder.

 

Reageren is niet mogelijk

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.