Ook het mobiele netwerk van KPN gaat op de schop

KPN start deze maand met het vernieuwen van zijn mobiele netwerken in Nederland. De infrastructuur zal worden aangepast aan de huidige en toekomstige eisen voor mobiel verkeer. Voor klanten betekent dit volgens KPN dat het netwerk nog stabieler en betrouwbaarder wordt. Enkele dagen geleden kondigde concurrent Vodafone ook al een grootscheeps netwerkinnovatieprogramma aan.

Naast een betere dekking, zowel binnenshuis als buitenshuis, wordt de capaciteit bij KPN uitgebreid. Verder wordt het netwerk klaar gemaakt voor de toekomst, wat bijvoorbeeld de uitrol van de vierde generatie mobiele telecommunicatie (LTE) vergemakkelijkt. Tot slot moet de innovatie tot robuustere en energiezuinigere netwerken leiden.

Antennes

De aanpassingen aan het mobiele netwerk van KPN betekenen dat bij alle 3.900 zogeheten antennelocaties, de 3.900 apparatuurkasten en alle 11.500 antennes worden vervangen. Ook worden de schakelstations, de zogenoemde base station controllers, vervangen door een nieuwe generatie apparatuur met extra back-upvoorzieningen. De schakelstations verbinden meerdere antennelocaties met het hoofdnetwerk. Deze investeringen zijn een belangrijk onderdeel van het bredere investeringsprogramma dat KPN op dit moment versneld binnen Nederland uitvoert. Net als Vodafone streeft KPN ernaar dat de werkzaamheden zo min mogelijk gevolgen hebben voor zijn klanten. Zo zal de uitrol van de nieuwe installaties bij KPN gefaseerd plaatsvinden, waarbij de werkzaamheden geleidelijk zullen worden opgevoerd. Ook zullen geen werkzaamheden plaatsvinden in aan elkaar grenzende antennelocaties, zodat deze het bereik van elkaar kunnen opvangen. De werkzaamheden moeten begin 2014 afgerond zijn.

Opmerkelijk is dat zowel KPN als Vodafone Nederland bij het aankondigen van hun recente netwerkinnovaties met geen woord reppen over de onlangs aangekondigde gezamenlijke pilot die vanaf september 2012 van start zou gaan. Binnen het kader van die pilot zouden de concurrerende telecomproviders onderzoeken in hoeverre het mogelijk is om in de toekomst meer mobiele opstelpunten en daaraan gerelateerde faciliteiten met elkaar te delen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.