McAfee waarschuwt Android-gebruikers voor al te vrijpostige apps

McAfee heeft zijn beveiligingssoftware voorzien van nieuwe privacyfuncties voor Android tablets en smartphones. Hiermee kunnen gebruikers ervoor zorgen dat apps niet zomaar persoonlijke informatie kunnen opvragen zonder dat ze dat weten. Met deze nieuwe versie hebben gebruikers een extra beveiligingslaag die hun privacy veilig stelt en helpt beschermen tegen fraude, identiteitsdiefstal en virussen.

McAfee Mobile Security bevat zogenoemde App Alert-technologie, volgens eigen zeggen de enige technologie op dit moment die meer doet dan alleen rapporteren over de toegangsrechten van apps. Er wordt ook een check uitgevoerd aan de hand van een URL-reputatiedatabase, onderdeel van McAfee’s Global Threat Intelligence Network. Gebruikers krijgen een waarschuwing bij apps die geassocieerd zijn met riskante sites, zoals adware- en spywarenetwerken, of daar mogelijk persoonlijke informatie naartoe sturen.

Rechten

Samen met het gebruik van mobiele apparaten neemt ook het gebruik van mobiele apps snel toe. Eerder dit jaar schatte Google dat er ongeveer 20 miljard apps voor het Android-platform zijn gedownload. Volgens een recent rapport van comScore over het mobiele gebruik van social media, vraagt 33 procent van de apps om meer rechten dan ze eigenlijk nodig hebben. Een rapport over Android-permissies van de Electrical Engineering and Computer Sciences University van Californië in Berkeley toont aan dat 97 procent van de gebruikers niet weet wat de relatie is tussen de rechten van een app en de daarmee gepaard gaande risico’s. Daarnaast heeft McAfee Labs met behulp van zijn database ontdekt dat ongeveer vijf procent van de apps geassocieerd is met riskante URLs. Wanneer deze apps teveel rechten toegekend krijgen, kunnen zij inbreuk plegen op de privacy van de gebruiker en persoonlijke informatie doorgeven.

‘Android-apps kunnen 124 verschillende soorten toegangsrechten vragen. Deze apps zouden dus inbreuk kunnen plegen op je privacy en persoonlijke informatie doorgeven’, zegt Luis Blando, vice president of engineering bij McAfee.

Doelwit

Met McAfee Mobile Security kunnen gebruikers hun App Alert-meldingen zo instellen dat ze alleen waarschuwingen krijgen over apps die vragen om toegangsrechten welke van belang zijn voor de gebruiker. Of ze nu nieuwe apps kiezen, online winkelen, op sociale netwerken actief zijn of mobiel bankieren. Deze zomer hebben onderzoekers een toename gezien van dreigingen die zich richten op Android-apparaten. Het Android-platform blijft het populairste doelwit voor auteurs van mobiele malware. Daarbij gaat het onder andere om malware die sms-berichten stuurt, mobiele botnets, spyware en destructieve Trojans. Om zich te beschermen tegen kwaadwaardige apps, zouden gebruikers eigenlijk eerst onderzoek moeten doen naar nieuwe apps die ze willen downloaden en naar de uitgevers daarvan. Ook zouden ze de beoordelingen door andere gebruikers moeten checken. Daarnaast wordt dringend aangeraden om alleen apps te downloaden van bekende appstores met een goede reputatie, om zorgvuldig te kijken naar de toegangsrechten die worden gevraagd (installeer geen apps die er verdacht uitzien) en om antivirussoftware op de smartphone of tablet te installeren.

 

Partnerships

McAfee heeft volgens eigen zeggen meer dan acht jaar ervaring in mobiele beveiliging: ruim 150 miljoen mobiele telefoons zijn inmiddels beschermd door mobiele beveiligingsoplossingen van het beveiligingssoftwarebedrijf. Eerder dit jaar kwam McAfee Mobile Security op de markt: de eerste mobiele beveiligingsapp die antivirus, antidiefstal, web- en appbeveiliging, bel/sms-filtering en bescherming tegen mogelijk ongewenste programma’s in één oplossing combineerde. Onlangs is deze app de mijlpaal van 1 miljoen downloads op Google Play gepasseerd. Tot op heden heeft McAfee bijna 90 partnerships gesloten, onder andere met Fujitsu, Lenovo, NTT Docomo, Sharp, Singtel, SoftBank, Sprint, Reliance en Vodafone.

Belangenvereniging BTG heeft voor haar aangesloten leden een speciale projectgroep Beveiliging opgericht waar beveiligingsissues zoals onveilige en al te vrijpostige apps worden besproken. Aanmelden kan hier.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.