Steeds meer zakenreizigers zijn bevreesd voor bill shock

23 procent van de zakenreizigers zet de mobiele telefoon direct uit bij het passeren van de landsgrens. Ze doen dit uit angst voor torenhoge telefoonrekeningen als gevolg van data roaming. Het gemiddelde factuurbedrag waarbij zakenreizigers de schrik om het hart sloeg, bedroeg 1.089 dollar. Men spreekt in dit verband van een bill shock. Dit blijkt uit onderzoek van iPass, exploitant van WiFi hotspots onder 1.200 mobiele werkers wereldwijd.

Uit het onderzoek blijkt dat de angst voor een bill shock zeker niet ondenkbeeldig is. Maar liefst 43 procent van de respondenten is het afgelopen jaar geconfronteerd met een onverwacht hoge telefoonrekening doordat zij in het buitenland de verbinding met hun smartphone in stand hielden. Per jaar worden zakelijke reizigers gemiddeld 1,4 keer onaangenaam verrast door een in hun ogen veel te hoge rekening. Met pijn in het hart zetten ze daarom hun mobiele telefoon maar helemaal uit en zien ze dus de facto af van het raadplegen van hun favoriete apps.

Hoeveel keer ben je het afgelopen jaar geconfronteerd met een torenhoge rekening als gevolg van data roaming?

Bron: iPass

Redelijk

In vergelijking met vorig jaar is het percentage ‘angsthazen’ volgens de onderzoekers zelfs toegenomen van 18 naar 23 procent. Opvallend volgens de onderzoekers is dat steeds meer werknemers een mening hebben over de hoogte van de roamingtarieven. Een overgrote meerderheid van 81 procent vindt dat de tarieven voor data roaming ‘veel te hoog’ of in ieder geval ‘te hoog’ zijn. Slechts 2 procent is van mening dat de tarieven ‘precies goed’ zijn. Een tarief dat ligt tussen de 1 of 2 dollar per MB wordt door de meerderheid van de respondenten als redelijk ervaren. De Europese Commissie duikt daar met een maximumtarief van 70 eurocent per MB voor data roaming binnen de Europese Unie al onder. Mobiele werknemers die geen speciale internationale bundel voor data roaming hebben aangeschaft, kunnen omgerekend tot wel 20 dollar per MB betalen in het buitenland. De internationale branchevereniging GSMA, waarbinnen 24 internationale mobiele operators zich hebben verenigd, heeft inmiddels aangekondigd aan het eind van dit jaar te komen met een maandelijkse maximale bestedingslimiet voor data roaming, waardoor gebruikers in principe niet meer hoeven te worden geconfronteerd met een bill shock. 17 procent van de werknemers die in het buitenland verblijven en daar mobiele telefoonkosten maken, weet niet of zij mogelijk teveel betalen. Zij sturen de mobiele telefoonrekening namelijk direct door naar de werkgever. Maar liefst 78 procent is van mening dat mobiele operators teveel rekenen voor data roaming in het buitenland. Het percentage mobiele werkers dat de eigen telecomfactuur betaalt is overigens gestegen tot 18 procent.

Trips

De onderzoekers concluderen dat werknemers in het buitenland zich over het algemeen verantwoordelijk gedragen. Drie kwart van de mobiele werknemers blijft binnen de maandelijkse bundel. Wel vindt 85 procent van de werknemers dat de werkgever financieel moet opdraaien voor betaalde Wi-Fi-toegang in het buitenland en thuis. Men spreekt in dit verband wel van een bring your own network (BYON). Bijna de helft van de zakenreizigers (47 procent) reist een tot twee keer per jaar internationaal. Iets meer dan een kwart (27 procent) reist intensiever en passeert drie tot zes keer per jaar de grens. 21 procent verlaat het vaderland gemiddeld tussen de zes en 25 keer voor een dienstreis in het buitenland. Vijf procent van de internationale zakenreizigers maakt per jaar tussen de 26 en 50 trips waarbij ze in meer of mindere mate gebruikmaken van data roaming. Ook tijdens vakanties blijven de meeste werknemers op de een of andere manier verbonden met het werk. Slechts 8 procent sluit zich op vakantie af voor alle technologie die met het werk is verbonden.

Wie betaalt er voor jouw zakelijke smartphone?

Bron: iPass

Beveiliging

De onderzoekers signaleren verder dat de beveiligingsmaatregelen die ondernemingen hebben getroffen om zakelijke reizigers veilig op pad te sturen, zeker nog niet optimaal zijn.  Ze hebben in ieder geval geen gelijke tred gehouden met de stormachtige ontwikkeling van bring your own device. Slechts 55 procent van de mobiele werknemers heeft een zogenoemde remote wipe-optie op hun smartphone geïnstalleerd, oftewel de mogelijkheid om data op afstand te kunnen wissen bij verlies of diefstal van het toestel. Tablets zijn in het algemeen nog slechter beveiligd: slechts 30 procent van de devices is beveiligd met remote wipe.

Heb je remote wipe-functionaliteit op het mobiele apparaat geïnstalleerd?

 

Bron: iPass

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

  • Geen evenementen
  • Magazine

    BTG in Business - Najaar 2022
    Lees de laatste editie

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

    Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.