GroenLinks: ‘Eurocommissaris Kroes ondermijnt netneutraliteit’

'Eurocommissaris Kroes geeft ruim baan aan het voorstel van Europese telecombedrijven voor een tolweg op internet. Dit voorstel ondermijnt de netneutraliteit en verdient een duidelijke afwijzing. De Nederlandse regering moet in Brussel gaan knokken voor netneutraliteit', vindt GroenLinks.

In juni van dit jaar diende een groep Europese telecomaanbieders, waaronder KPN, een voorstel in bij de Verenigde Naties om aanbieders van informatie en diensten op internet, zoals Google en Twitter, voortaan te laten betalen voor de doorgifte van hun bits en bytes. Zij zouden ook voorrang kunnen kopen. Met dit voorstel legt de European Telecommunications Network Operators’ Association (ETNO) volgens GroenLinks de bijl aan de wortel van het open internet. Het geeft telecomproviders een vrijbrief om bepaalde websites of diensten af te knijpen of te blokkeren, wanneer deze niet willen of kunnen betalen. De mogelijkheid voor rijke internetbedrijven om via de 'tolweg' voorrang te kopen benadeelt concurrerende start-ups en zet een rem op innovatie, aldus GroenLinks.

Tolweg

GroenLinks trok zowel in Brussel als in Den Haag aan de bel. De antwoorden van Neelie Kroes op twee series vragen van Europarlementariër Judith Sargentini zijn volgens GroenLinks ‘vaag maar onheilspellend’. ‘Door het onderscheid tussen beheerde diensten en best effort-internet te benadrukken neemt Kroes het voorstel van de telco's voor een snelle tolweg naast het bestaande internet feitelijk over’, constateert Sargentini. ‘In de pers pleit zij bovendien voor 'commerciële onderhandelingen' waar 'alle spelers in de waardeketen' – lees: de telco's – van zouden moeten profiteren.’

Europarlementariër Judith Sargentini: ‘Kroes lijkt meer oor te hebben voor Alcatel-baas Ben Verwaayen en diens telecomklanten dan voor het Europees Parlement. Dat betekent dat de VN-top van december in Dubai het einde van de netneutraliteit kan inluiden. Ik ga er alles aan doen om het Europarlement hiertegen te mobiliseren.’

Vooral Nederland, dat de netneutraliteit dit jaar bij wet vastlegde, heeft veel te verliezen, onderstreept GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed. ‘Minister Verhagen nam duidelijk afstand van het voorstel van ETNO, toen ik hem daarover in juni vragen stelde (lees hier verder). Hij moet nu in Brussel gaan knokken voor netneutraliteit.'

GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed: 'Dubai mag niet de moker worden waarmee de grote telecombedrijven de Nederlandse wet slopen.’

Schriftelijke vragen

Het Tweede Kamerlid El Fassed (GroenLinks) stelde de volgende vragen aan de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over netneutraliteit en de EU-inzet voor de World Conference on International Telecommunications:

 1. Is het u bekend dat eurocommissaris Kroes, in haar antwoorden op vragen uit het Europees Parlement, weigert afstand te nemen van het voorstel van de European Telecommunications Network Operators' Association (ETNO) voor een 'tolweg' op internet, waarbij aanbieders van informatie en diensten moeten betalen voor (snellere) doorgifte van hun bits en bytes?
 2. Deelt u mijn inschatting dat Kroes feitelijk steun uitspreekt voor deze voorstellen, door een onderscheid te maken tussen beheerde diensten en best effort-internet, en door in de pers te stellen dat er ruimte is voor 'commercial negotiations to underpin investments that will allow all players in the value chain to benefit from the massive growth potential of the online economy'?
 3. Deelt u mijn opvatting dat de Europese Commissie, in haar voorstel voor een EU-standpunt voor de komende World Conference on International Telecommunications (WCIT) in Dubai, teveel ruimte laat voor een aanpassing van de Internationale Telecommunicatie Regels (ITRs) die een tolweg op internet legitimeert en de netneutraliteit ondermijnt?
 4. Bent u bereid om, in lijn met de kritiek op het ETNO-voorstel die u in antwoord op mijn eerdere Kamervragen hebt geuit, krachtig te bevorderen dat de EU-inzet voor de WCIT zodanig wordt aangescherpt dat deze geen ruimte biedt voor steun aan voorstellen die de netneutraliteit aantasten?

 

Reageren is niet mogelijk

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.