Vodafone Nederland maakt knieval voor Betaalvereniging Nederland

Vodafone Nederland gaat haar netwerk opnieuw laten certificeren door Betaalvereniging Nederland en aansluiten op Connect. Dit is onlangs bekendgemaakt. Connect is het centrale meldpunt en informatiesysteem van Betaalvereniging Nederland voor onderhoud en storingen in het elektronische betalingsverkeer met pinpassen via betaalautomaten.

Tevens zal Vodafone Nederland participeren in de discussie over het aanscherpen van eisen aan (mobiele) communicatienetwerken die door Betaalvereniging Nederland is geïnitieerd en zal de provider zich inzetten om de telecomsector te laten participeren in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer. Op dit moment is Vodafone Nederland wat betreft communicatie via vaste lijnen reeds aangesloten op Connect. Vodafone zal nu dus ook voor mobiele communicatie aansluiten op Connect. Gezien de specifieke inrichting van de keten voor mobiele betaalautomaten zal Vodafone daarnaast met de belangrijkste spelers in deze keten contact opnemen om verbeterpunten in ondersteuning van winkeliers in geval van storingen te identificeren.

Directe aanleiding voor deze knieval van Vodafone is de storing die bij de telecomprovider optrad naar aanleiding van de netwerkstoring op 4 april 2012, ontstaan door brand bij een naburig bedrijf in Rotterdam. Vanuit de stichting Bevorderen Efficiënt Betalen zijn cases van storingen bij winkeliers opgesteld. In een van die cases werd geschat dat 1 procent van alle betaalterminals in Nederland was uitgevallen tijdens die bewuste storing.

Continuïteit

Vodafone wil volgens eigen zeggen graag een bijdrage leveren aan het structureel waarborgen van de robuustheid en continuïteit van de betaalketen. Mede daarom zal de onderneming haar netwerk opnieuw laten certificeren door Betaalvereniging Nederland en aansluiten op Connect. Betaalvereniging Nederland organiseert voor haar leden de gezamenlijke taken in het nationale betalingsverkeer. Haar leden zijn aanbieders van betaaldiensten: banken, betaalinstellingen en elektronischgeldinstellingen. De taken van de Betaalvereniging liggen op het gebied van infrastructuur, standaarden en gezamenlijke productkenmerken. De Betaalvereniging Nederland streeft naar een maatschappelijk efficiënt, veilig en betrouwbaar betalingsverkeer. Dat vereist toegankelijkheid, openheid en transparantie van haar organisatie. Vodafone Nederland verzorgt mobiele communicatie voor circa 5,3 miljoen aansluitingen. Enkele honderdduizenden van deze aansluitingen betreffen zelfstandig communicerende apparaten zoals energiemeters, alarminstallaties en betaalautomaten. Juist deze vorm van gebruik stelt hoge eisen aan het netwerk van Vodafone Nederland, de afhankelijkheid van mobiele communicatie is groot.

Betaalketen

In Nederland kennen wij een redelijk goed functionerend systeem voor elektronische betalingen in winkels. De betaalketen is van onontbeerlijk belang voor de Nederlandse economie: pinbetalingen zijn efficiënter en veiliger dan contante betalingen. Winkeliers en consumenten ondervinden veel (financiële) schade en hinder door storingen in de betaalketen. Op verzoek van de toonbankinstellingen zijn er door de Betaalvereniging Nederland goede afspraken gemaakt met de verschillende stakeholders in de betaalketen om ervoor te zorgen dat de robuustheid en continuïteit van de betaalketen gewaarborgd kan blijven. Helaas vinden er regelmatig storingen in de betaalketen plaats. Niet zelden wordt een dergelijke storing veroorzaakt door datacommunicatieleveranciers. Detailhandel Nederland, de belangenbehartiger van de collectieve sociale en economische belangen van 110.000 winkeliers in Nederland, zal er bij de Betaalvereniging en de banken op aandringen om participatie in Connect verplicht te stellen voor alle datacomleveranciers met een certificaat van de Betaalvereniging voor hun netwerk.

Pinnen

Om verstoringen in het elektronisch betalingsverkeer snel op te lossen en liefst helemaal te voorkomen, moeten verschillende partijen in de betaalketen volgens Betaalvereniging Nederland tijdig en juist geïnformeerd worden over storingen in en onderhoud aan systemen. De vereniging levert met Connect een bijdrage aan deze meld- en informatiebehoefte. Informatie over onderhoud, storingen en incidenten worden via Connect aangemeld en bijgehouden, zodat deelnemers aan de betaalketen op de hoogte zijn van eventuele onderbrekingen bij het pinnen. Het doel is om partijen vroegtijdig te informeren en verdere uitval van systemen te voorkomen. De dienst is toegankelijk voor banken, transactieverwerkers en leveranciers van infrastructuur die bij de betaalketen voor het pinnen betrokken zijn. Zij kunnen zelf onderhoud, storingen en incidenten invoeren en bijwerken. Toonbankinstellingen (zoals winkels of restaurants) kunnen ook toegang tot Connect krijgen, om over onderhoud, storingen en incidenten geïnformeerd te worden.

Maatregelen

Onlangs werd al bekend dat het netwerk van Vodafone Nederland op de schop gaat (lees hier verder). Zo zal het bedrijf maatregelen nemen met betrekking tot het inrichten van de netwerkinfrastructuur en back-up van het netwerk. Tevens worden andere keuzes gemaakt bij het bepalen van de locatie, de beveiliging van de locaties en de back-up van het netwerk (lees hier verder). Tegelijkertijd kijkt Vodafone naar de mogelijkheid om terug te vallen op de netwerken van andere telecomaanbieders bij grote storingen. KPN en Vodafone Nederland starten deze maand een gezamenlijke pilot om te onderzoeken in hoeverre het mogelijk is om in de toekomst meer mobiele opstelpunten en daaraan gerelateerde faciliteiten te delen. Aan het einde van het jaar evalueren KPN en Vodafone de resultaten van de pilot en wordt bekeken of er mogelijkheden zijn om de samenwerking te continueren. Zakelijke klanten worden tot slot nauwer betrokken bij het inplannen van werkzaamheden voor het verbeteren van het Vodafone-netwerk (lees hier verder).

Toonbankbetalingsverkeer geldt als een van de meest bedrijfskritische toepassingen van mobiele communicatie. Onze samenleving is sterk afhankelijk van een goed werkend betalingsverkeer. Particulieren, winkeliers, bedrijven en financiële instellingen moeten erop kunnen vertrouwen dat pinbetalingen, overschrijvingen en andere betaaltransacties altijd snel en correct worden uitgevoerd. Dat vraagt om een actieve samenwerking tussen de aanbieders van betaaldiensten, vertegenwoordigers van eindgebruikers, waaronder consumenten en ondernemers en datacommunicatieleveranciers. Het is daarom goed nieuws dat Vodafone Nederland en Betaalvereniging Nederland elkaar hebben gevonden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.